VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od 180 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od 180 dana
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza koja se može dobiti na graničnim prelazima Gruzije

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Republike Srbije koji su vakcinisani mogu da uđu u Gruziju direktno vazdušnim putem (uključujući i tranzit kroz druge države), ako poseduju potvrdu o punoj vakcinaciji bilo kojom vakcinom protiv Covid-19 (jedna doza u slučaju vakcine Johnson&Johnson), odnosno kopnenim ili morskim putem, ukoliko poseduju potvrdu o punoj vakcinaciji i negativan PCR test ne stariji od 72 časa.
Nevakcinisani građani Srbije mogu ući u Gruziju direktno vazdušnim, kopnenim ili morskim putem (uključujući i tranzit kroz druge države), ukoliko poseduju negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Trećeg dana boravka u Gruziji dužni su da se podvrgnu novom PCR testiranju o svom trošku. Pre nego što pređu državnu granicu Gruzije, nevakcinisani državljani Srbije moraju da popune obrazac za prijavu: https://registration.gov.ge/pub/form/8_protocol_for_arrivals_in_georgia…
Deca starosti do 10 godina ne moraju posedovati negativan PCR test i nemaju obavezu ponovnog testiranja trećeg dana nakon ulaska u Gruziju.
Od navedenih mera izuzeti su: predstavnici diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditovanih u Gruziji i članovi njihovih porodica, članovi porodica gruzijskih državljana (bez obzira na državljanstvo), pripadnici humanitarnih misija, pojedinci kojima su nadležne vlasti Gruzije odobrile status lica bez državljanstva, pojedinci koji poseduju statusno neutralnu ličnu kartu ili putnu ispravu, pojedinci koji imaju izbeglički status u Gruziji, članovi zvaničnih delegacija (odlučuje se od slučaja do slučaja), vozači kamiona i vozova u međunarodnom drumskom saobraćaju, međunarodno osoblje koje učestvuje u teretnom železničkom prevozu robe, kao i članovi posada aviona.
Sve osobe koje su putovale u Republiku Indiju u poslednjih 14 dana su u obavezi da provedu 14 dana u samoizolaciji.
Osobe koje putuju u Gruziju iz poslovnih razloga moraju najpre popuniti obrazac za prijavu: https://registration.gov.ge/pub/form/7_protocol_for_arrivals_in_georgia…
Nakon što popune prijavu, osobe koje dolaze u Gruziju iz poslovnih razloga moraju dobiti dozvolu nadležnih gruzijskih institucija. Osobe koje dobiju dozvolu za ulazak su u obavezi da urade PCR test o svom trošku na graničnom prelazu pre ulaska u Gruziju. Pre nego što dobiju rezultate testa, navedene osobe su u obavezi da provedu 24 sata u hotelu određenom za karantin. Ako je rezultat testa negativan, putnik mora ili da uradi PCR test jednom u 72 sata tokom 12 dana o svom trošku ili da provede 8 dana u samoizolaciji i potom uradi PCR test, o čemu odlučuju nadležne gruzijske institucije.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Za putovanje u Gruziju državljanima R. Srbije nije potrebna viza za boravak do 365 dana od dana prvog ulaska. S obzirom da Ambasada Gruzije pokriva R. Srbiju na nerezidencijalnoj osnovi iz Grčke, državljani R. Srbije obraćaju se njihovoj Ambasadi u Atini. Potrebni kontakti mogu se naći preko veb sajta: http://greece.mfa.gov.ge/default.aspx?sec_id=1388&lang=2
U Gruziju se može uneti/izneti 30.000 larija (oko 15.000 evra).
Za uvoz, odnosno izvoz lovačkog oružja, dragocenih i umetničkih predmeta, kućnih ljubimaca i drugih životinja neophodne su posebne dozvole.
Dozvoljeno je uneti hranu težine do 5 kg, vrednosti do 200 larija (oko 100 evra). Takođe, dozvoljeno je uneti stvari za ličnu upotrebu, težine do 50 kg, vrednosti do 300 larija (oko 150 evra), odnosno do 1500 larija (oko 750 evra), ako se putuje avionom.
Može se uneti, odnosno izneti do 3 l alkoholnog pića i 200 paklica cigareta.
Poželjno je posedovanje polise putnog zdravstvenog osiguranja.
Pogranična policija: +995 32 241 97 27
Carina: +995 22 88 00 111 , +995 32 88 00 111.

 

SOCIJALNI SPORAZUMI

Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednosna situacija u zemlji je dobra. Broj telefona policije i hitne pomoći je 112. Strani državljani mogu ući na teritoriju Abhazije i Južne Osetije samo sa teritorije Gruzije i to iz distrikta Zugidi u Abhaziju, i iz distrikta Gori u Južnu Osetiju. Direktan ulazak na navedene teritorije iz bilo koje druge države smatra se nelegalnim.

TRANSPORT – Međunarodni aerodromi u Gruziji nalaze se u Tbilisiju, Senaki, Batumiju i Kutaisiju.
Svi veći gradovi i oblasni centri su povezani železničkom mrežom.
Magistralni putevi su dobri, ali su deonice u planinskim predelima u lošijem stanju. Za putovanje putničkim vozilom potrebna je saobraćajna i vozačka dozvola. Priznaju se vozačke dozvole R. Srbije na novom obrascu u trajanju do godinu dana od dana ulaska na teritoriju Gruzije. Po isteku tog roka, dozvola se može zameniti za gruzijsku bez polaganja testa, ali sa rokom važenja same dozvole. Ako ne putuje vlasnik vozila, potrebno je imati kod sebe overeno ovlašćenje na engleskom jeziku. Nije potreban zeleni karton.

OSTALO – Nacionalna valuta je lari (GEL). Novac se menja u bankama i menjačnicama. Životni troškovi i cene usluga su niži nego u Srbiji.
Turistička organizacija Gruzije: www.gnta.ge, tel:+ 995 32 243 69 99

 

Kontakti:

Prilikom boravka u Gruziji, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Ukrajini, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Gruziju, putem sledećih kontakt telefona: + 38044/425-60-60; +38044/425-60-15 i elektronske adrese: konzrs@ukr.net

(Poslednje ažurirano četvrtak, 04. februar 2021.)