VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od 180 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od 180 dana
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza koja se može dobiti na graničnim prelazima Gruzije

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Republike Srbije koji imaju sertifikat o vakcinaciji mogu da uđu u Gruziju avionom iz bilo koje zemlje ukoliko prilože na uvid jedan od sledećih dokumenata:
- potvrdu o punoj vakcinaciji (dve doze, ili jedna doza u slučaju vakcine Johnson&Johson) bilo kojom vakcinom protiv COVID-19;
- potvrdu o preležanom virusu u poslednjih 100 dana i potvrdu o prijemu bar jedne doze bilo koje vakcine protiv COVID-19, odobrene od strane SZO za hitnu upotrebu (Pfizer, Johnson&Johnson, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm, Sinovac), s tim da mora da prođe najmanje 14 dana od vakcinacije.
Državljani Republike Srbije koji imaju sertifikat o vakcinaciji a u Gruziju dolaze kopnenim ili morski putem, osim prethodno navedenog, u obavezi su i da prilože na uvid negativan PCR test ne stariji od 72 sata.
Državljani Republike Srbije koji nemaju sertifikat o vakcinaciji moraju putovati direktno u Gruziju vazdušnim, kopnenim ili morskim putem (uključujući tranzit kroz treće zemlje) i u obavezi su da prilože na uvid negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Trećeg dana boravka u Gruziji u obavezi su da urade PCR test o svom trošku.
Navedena lica su u obavezi da se prijave pre ulaska u Gruziju putem linka: https://registration.gov.ge/pub/form/8_protocol_for_arrivals_in_georgia…
Deca mlađa od 10 godina ne moraju da prilože na uvid negativan PCR test, niti da se ponovo testiraju u Gruziji.
Osobe koje putuju iz Republike Indije, kao i lica sa istorijom putovanja u Indiju u poslednjih 14 dana, u obavezi su da prilože na uvid negativan PCR test ne stariji od 72 sata i da provedu 14 dana u karantinu o svom trošku.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Za putovanje u Gruziju državljanima R. Srbije nije potrebna viza za boravak do 365 dana od dana prvog ulaska. S obzirom da Ambasada Gruzije pokriva R. Srbiju na nerezidencijalnoj osnovi iz Grčke, državljani R. Srbije obraćaju se njihovoj Ambasadi u Atini. Potrebni kontakti mogu se naći preko veb sajta: http://greece.mfa.gov.ge/default.aspx?sec_id=1388&lang=2
U Gruziju se može uneti/izneti 30.000 larija (oko 15.000 evra).
Za uvoz, odnosno izvoz lovačkog oružja, dragocenih i umetničkih predmeta, kućnih ljubimaca i drugih životinja neophodne su posebne dozvole.
Dozvoljeno je uneti hranu težine do 5 kg, vrednosti do 200 larija (oko 100 evra). Takođe, dozvoljeno je uneti stvari za ličnu upotrebu, težine do 50 kg, vrednosti do 300 larija (oko 150 evra), odnosno do 1500 larija (oko 750 evra), ako se putuje avionom.
Može se uneti, odnosno izneti do 3 l alkoholnog pića i 200 paklica cigareta.
Poželjno je posedovanje polise putnog zdravstvenog osiguranja.
Pogranična policija: +995 32 241 97 27
Carina: +995 22 88 00 111 , +995 32 88 00 111.

 

SOCIJALNI SPORAZUMI

Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednosna situacija u zemlji je dobra. Broj telefona policije i hitne pomoći je 112. Strani državljani mogu ući na teritoriju Abhazije i Južne Osetije samo sa teritorije Gruzije i to iz distrikta Zugidi u Abhaziju, i iz distrikta Gori u Južnu Osetiju. Direktan ulazak na navedene teritorije iz bilo koje druge države smatra se nelegalnim.

TRANSPORT – Međunarodni aerodromi u Gruziji nalaze se u Tbilisiju, Senaki, Batumiju i Kutaisiju.
Svi veći gradovi i oblasni centri su povezani železničkom mrežom.
Magistralni putevi su dobri, ali su deonice u planinskim predelima u lošijem stanju. Za putovanje putničkim vozilom potrebna je saobraćajna i vozačka dozvola. Priznaju se vozačke dozvole R. Srbije na novom obrascu u trajanju do godinu dana od dana ulaska na teritoriju Gruzije. Po isteku tog roka, dozvola se može zameniti za gruzijsku bez polaganja testa, ali sa rokom važenja same dozvole. Ako ne putuje vlasnik vozila, potrebno je imati kod sebe overeno ovlašćenje na engleskom jeziku. Nije potreban zeleni karton.

OSTALO – Nacionalna valuta je lari (GEL). Novac se menja u bankama i menjačnicama. Životni troškovi i cene usluga su niži nego u Srbiji.
Turistička organizacija Gruzije: www.gnta.ge, tel:+ 995 32 243 69 99

 

Kontakti:

Prilikom boravka u Gruziji, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Ukrajini, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Gruziju, putem sledećih kontakt telefona: + 38044/425-60-60; +38044/425-60-15 i elektronske adrese: konzrs@ukr.net

(Poslednje ažurirano četvrtak, 04. februar 2021.)