Održane bilateralne konsultacije Srbije i Švedske u oblasti bezbednosne politike

06. okt 2022.
Bilateralne konsultacije u oblasti bezbednosne politike ministarstava spoljnih poslova Srbije i Švedske održane su danas u Beogradu.

Delegacije dva ministarstva razgovarale su o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o procesu dijaloga između Beograda i Prištine koji se vodi pod okriljem EU. Posebno je naglašena uloga KFOR koja ostaje ključna za očuvanje stabilnog i bezbednog okruženja na Kosovu i Metohiji. 

Izraženo je obostrano opredeljenje za dalje unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa, uključujući i intenziviranje političkih kontakata razmenom poseta na svim nivoima, a posebno u kontekstu predstojećeg švedskog predsedavanja EU. 

Na konsultacijama su razmenjena mišljenja i o partnerskoj saradnji Srbije sa NATO, aktivnostima Srbije u okviru zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU, kao i o tekućem procesu pristupanja Švedske Alijansi. 

Tokom konsultacija razmatrana su i aktuelna pitanja globalne i evropske bezbednosti i savremeni bezbednosni izazovi. 

Delegaciju Republike Srbije predvodila je ambasadorka Dijana Ivančić, pomoćnica ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku, a delegaciju Kraljevine Švedske ambasador Johan Frisel, zamenik generalnog direktora i šef Sektora za evropsku bezbednosnu politiku u Ministarstvu spoljnih poslova.

Bilateralne konsultacije dva ministarstva spoljnih poslova u oblasti bezbednosne politike prestavljaju vid političkog dijaloga koji se dugi niz godina redovno realizuje. Planirano je da se naredne konsultacije održe 2023. godine u Stokholmu.