Одржане билатералне консултације Србије и Шведске у области безбедносне политике

06. окт 2022.
Билатералне консултације у области безбедносне политике министарстава спољних послова Србије и Шведске одржане су данас у Београду.

Делегације два министарства разговарале су о актуелној ситуацији на Косову и Метохији, као и о процесу дијалога између Београда и Приштине који се води под окриљем ЕУ. Посебно је наглашена улога КФОР која остаје кључна за очување стабилног и безбедног окружења на Косову и Метохији. 

Изражено је обострано опредељење за даље унапређење свеукупних билатералних односа, укључујући и интензивирање политичких контаката разменом посета на свим нивоима, а посебно у контексту предстојећег шведског председавања ЕУ. 

На консултацијама су размењена мишљења и о партнерској сарадњи Србије са НАТО, активностима Србије у оквиру заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ, као и о текућем процесу приступања Шведске Алијанси. 

Током консултација разматрана су и актуелна питања глобалне и европске безбедности и савремени безбедносни изазови. 

Делегацију Републике Србије предводила је амбасадорка Дијана Иванчић, помоћница министра спољних послова за безбедносну политику, а делегацију Краљевине Шведске амбасадор Јохан Фрисел, заменик генералног директора и шеф Сектора за европску безбедносну политику у Министарству спољних послова.

Билатералне консултације два министарства спољних послова у области безбедносне политике престављају вид политичког дијалога који се дуги низ година редовно реализује. Планирано је да се наредне консултације одрже 2023. године у Стокхолму.