Техеран: Србија изгубила два важна пријатеља

21. May 2024.
Амбасадор Републике Србије у Ирану Дамир Ковачевић изјавио је данас да је погибијом иранског председника и министра иностраних послова те земље Србија изгубила двојицу важних пријатеља који су имали разумевање око многих ствари које су важне за Србију.

Он је за Танјуг рекао да су председник Ирана Ебрахим Раиси и министар иностраних послова Хосеин Амир Абдолахијан били наклоњени Србији, као и да се он пре 10-ак дана срео са министром који је "широког срца са великим осмехом" говорио о односима са Србијом и свему што нам предстоји.

"То је један велики губитак. Мислим да смо и ми као Србија изгубили два пријатеља", рекао је Ковачевић.

Он је истакао да је погибија председника и министра тужан догађај за цео Иран и да је уведена петодневна жалост да би сви грађани имали прилику да се опросте од њих.

"У више градова ће се одржати сахрана. Већ се данас одржава у Табризу, данас ће бити и у граду Ком који је важан верски центар, сутра је највећа церемонија у Техерану, где ће бити саборна молитва коју ће водити врховни верски вођа. У четвртак у Машхату. Цео Иран тугује, биће дата прилика свима да се опросте од свих званичника", рекао је он и додао да влада и институције функционишу нормално.

Хеликоптер у којем су се налазили Раиси и министар иностраних послова Хосеин Амир Абдолахијан срушио се у недељу на северозападу Ирана, а поред њих двојице, погинуло је још шест особа.

Извор: Танјуг