Томашевић: Билатерални односи Србије и Румуније засновани су на традиционално пријатељским везама и разумевању

01. Mar 2021.
Амбасадор Републике Србије у Букурешту Стефан Томашевић рекао је да су развијање економских односа, промовисање потенцијала за даља директна улагања, сарадња у оквиру прекограничних пројеката, подршка културној, просветној, научној и спортској сарадњи, као и подршка српској заједници главни циљеви његовог мандата у Румунији.

Билатерални односи Србије и Румуније засновани су на традиционално пријатељским везама и разумевању, а пример добросуседства у региону најбоље рефлектује натпис са сабље коју је Кнез Михајло поклонио румунском Кнезу Кузи - „Поузданом пријатељу у несигурним временима“, која се чува у Музеју у Букурешту, казао је амбасадор.

Амбасадор Томашевић изјавио је за „Радио Романија Културал“ (Radio Romănia Cultural ) да је Србија захвална Румунији на поштовању принципа међународног права и указао на значај подршке коју нам пружа у европским интеграцијама.

Поручио је да се Србија у 2020. години суочила са великим изазовима, пре свега здравственим, па су у складу са тим сви чиниоци у држави били фокусирани на спречавање ширења вируса и очување живота и здравља грађана.

„Наша земља има најмању стопу смртности, а када је реч о вакцинацији, Србија је друга у Европи по броју вакцинисаних на сто становника. Премашен је број од милион датих доза вакцине“, истакао је амбасадор.

Србија је донирала вакцине Северној Македонији и Црној Гори, што према речима амбасадора представља својеврстан гест солидарности.

Амбасадор Томашевић поручио је да је поред набавке вакцине Србија једна од ретких држава која је међу првима у свету, чак пре земаља ЕУ, у рекордном року направила и отворила две Ковид болнице.

Приоритет српских власти огледа се у успешном завршетку започетих пројеката здравствене инфраструктуре, уз посвећивање посебне пажње здравственим радницима, саопштио је Томашевић.  

Упех у борби са пандемијом не би био могућ без одговорне економске политике коју води Влада Републике Србије заједно са председником Вучићем, нагласио је амбасадор, истакавши да економски успех који је остварен ставља Србију на прво место по економском расту у Европи.

„Влада Србије у фебруару ове године усвојила је нови, трећи пакет економских мера у вредности од 249 милиона динара, а укупна вредност сва три пакета економских мера је око 8 милијарди евра“, истакао је амбасадор.

Амбасадор је предствио и туристичку понуду наше земље и позвао све грађане Румуније да посете Србију и упознају се са чарима планина, бања, градова, фестивала, као и са историјским наслеђем и гастрономијом.