Tomašević: Bilateralni odnosi Srbije i Rumunije zasnovani su na tradicionalno prijateljskim vezama i razumevanju

01. Mar 2021.
Ambasador Republike Srbije u Bukureštu Stefan Tomašević rekao je da su razvijanje ekonomskih odnosa, promovisanje potencijala za dalja direktna ulaganja, saradnja u okviru prekograničnih projekata, podrška kulturnoj, prosvetnoj, naučnoj i sportskoj saradnji, kao i podrška srpskoj zajednici glavni ciljevi njegovog mandata u Rumuniji.

Bilateralni odnosi Srbije i Rumunije zasnovani su na tradicionalno prijateljskim vezama i razumevanju, a primer dobrosusedstva u regionu najbolje reflektuje natpis sa sablje koju je Knez Mihajlo poklonio rumunskom Knezu Kuzi - „Pouzdanom prijatelju u nesigurnim vremenima“, koja se čuva u Muzeju u Bukureštu, kazao je ambasador.

Ambasador Tomašević izjavio je za „Radio Romanija Kultural“ (Radio Romănia Cultural ) da je Srbija zahvalna Rumuniji na poštovanju principa međunarodnog prava i ukazao na značaj podrške koju nam pruža u evropskim integracijama.

Poručio je da se Srbija u 2020. godini suočila sa velikim izazovima, pre svega zdravstvenim, pa su u skladu sa tim svi činioci u državi bili fokusirani na sprečavanje širenja virusa i očuvanje života i zdravlja građana.

„Naša zemlja ima najmanju stopu smrtnosti, a kada je reč o vakcinaciji, Srbija je druga u Evropi po broju vakcinisanih na sto stanovnika. Premašen je broj od milion datih doza vakcine“, istakao je ambasador.

Srbija je donirala vakcine Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, što prema rečima ambasadora predstavlja svojevrstan gest solidarnosti.

Ambasador Tomašević poručio je da je pored nabavke vakcine Srbija jedna od retkih država koja je među prvima u svetu, čak pre zemalja EU, u rekordnom roku napravila i otvorila dve Kovid bolnice.

Prioritet srpskih vlasti ogleda se u uspešnom završetku započetih projekata zdravstvene infrastrukture, uz posvećivanje posebne pažnje zdravstvenim radnicima, saopštio je Tomašević.  

Upeh u borbi sa pandemijom ne bi bio moguć bez odgovorne ekonomske politike koju vodi Vlada Republike Srbije zajedno sa predsednikom Vučićem, naglasio je ambasador, istakavši da ekonomski uspeh koji je ostvaren stavlja Srbiju na prvo mesto po ekonomskom rastu u Evropi.

„Vlada Srbije u februaru ove godine usvojila je novi, treći paket ekonomskih mera u vrednosti od 249 miliona dinara, a ukupna vrednost sva tri paketa ekonomskih mera je oko 8 milijardi evra“, istakao je ambasador.

Ambasador je predstvio i turističku ponudu naše zemlje i pozvao sve građane Rumunije da posete Srbiju i upoznaju se sa čarima planina, banja, gradova, festivala, kao i sa istorijskim nasleđem i gastronomijom.