Помоћници министра

 

Помоћник министра за билатералну сарадњу 
aмбасадор Владимир Марић

Амбасадор Владимир Марић

Рођен је у Београду. Завршио је међународну средњу школу Institut Le Rosey у Ролу у Швајцарској. Дипломирао је на Georgia State University у Атланти у Сједињеним Америчким Државама.

Стажирао је у Сталној мисији Републике Србије при Уједињеним нацијама у Њујорку 2002-2003. године. Од 2004. је запослен у Министарству спољних послова.  Током словеначког председавања ЕУ 2008. године био је распоређен у Амбасади Р. Србије у Љубљани. 

Од 2009. до 2012. године био је други секретар/први секретар/саветник, заменик шефа мисије у Амбасади Републике Србије у Сирији (задужен и за Либан и Јордан). 

У периоду 2012-2014. године био је саветник у Кабинету министра спољних послова, а од 2014. и шеф Кабинета МСП у звању амбасадора. 

Од 2014. до 2020. године био је амбасадор Републике Србије у Индији (нерезиденцијално постављен и за амбасадора Републике Србије у Авганистану, Непалу, Бутану, Бангладешу, Шри Ланки и Малдивима).

У новембру 2020. године је постављен за в.д. помоћника министра спољних послова за билатералну сарадњу.

Говори енглески и француски језик.
Oжењен је, отац два сина.

Помоћник министра за конзуларне послове
aмбасадор Вера Вукићевић

амбасадор Вера Вукићевић

Рођена је 1967. године у Задру, Република Хрватска. Похађала је Четврту и Дванаесту београдску гимназију и дипломирала на Правном факултету у Београду. Завршила је Дипломатску академију Министарства спољних послова.

Од 1996. до 2000. године радила је у  адвокатској канцеларији В. Јакића у Београду. Од 2000. до 2002. године била је ангажована у општини Земун, као правник  у Одељењу за имовинско правне послове. 

Од 2002. године запослена је у Министарству спољних послова, где је била ангажована на више различитих функција, од којих већином на конзуларним пословима. 
Од 2003. до 2007. године службовала је као  конзул у Генералном конзулату Државне заједнице Србије и Црне Горе (касније Републике Србије) у Грацу, Р. Аустрија. Функцију генералног конзула у Генералном конзулату Републике Србије у Цириху, Швајцарска Конфедерација обављала је од 2011. до 2013. године. 

Предавач је на Дипломатској академији Министарства спољних послова на теме из области конзуларног права и праксе. Од 2019. године члан је Комисије за азил.

Говори енглески и немачки језик.

Мајка једног детета, ћерке Катарине. 

Помоћник министра за безбедносну политику
aмбасадор Дијана Иванчић

амбасадор Дијана Иванчић

Рођена je 1965. године у Сарајеву. Завршила је Осму београдску гимназију и Међународне односе на Факултету политичких наука Универзитет у Београду.

Од 1989. до 2001. године радила је у Председништву СФРЈ, Савезној влади СРЈ и Кабинету председника СРЈ, а од 2001. године запослена је у Министарству спољних послова. 

Од  2001. до 2005. године службовала је у Амбасади СРЈ у Софији, од 2005. до 2007. године била је шеф Одсека за Француску, Шпанију, Португалију и земље Бенелукса у Дирекцији за Европу Министарства спољних послова. Заменик шефа мисије у Амбасади РС у Љубљани била је од 2007. до 2012. године. У периоду од 2012. до 2016. била је на дужности начелника Одељења за НАТО и ПзМ, а од 2016. до 2020. године заменик шефа мисије у Амбасади РС у Паризу. 

Одлуком Владе постављена је за в.д. помоћника министра спољних послова 26. новембра 2020. године, од када се налази на челу Сектора за безбедносну политику. 

Добитница је Повеље и плакете „Златни век –цар Самуило“ (2005), највишег одличја Министарства културе Р. Бугарске за допринос у области културе.

Говори француски, енглески и бугарски језик.
Мајка једног детета, Ање.

В.д. помоћника министра за мултилатералну сарадњу 
aмбасадор Милан Милановић

Рођен је у Панчеву 1959 године. Након дипломирања на Економском факултету Универзитета у Београду и одслужења војног рока, 1988. године, ступио је у службу дипломатије тадашње Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

Од 1988. до 1993. године био је аташе, а потом и трећи секретар у Сектору за економске послове Министарства спољних послова. Из Сектора за економске послове од 1993. до 1998. године прелази у звању другог секретара у Сталну мисију Савезне Републике Југославије при Канцеларији Уједињених нација у Женеви. По завршетку службе у Женеви од 1998. до 2001. године био је заменик, а потом и в.д. шефа кабинета у Кабинету министра спољних послова.

Од 2001. до 2005. године био је први саветник за економска питања у Амбасади Србије и Црне Горе у Паризу и представник у Организацији за економску сарадњу и развој (ОЕЦД). По повратку 2005. године бива именован за директора новооснованог Одељења за Северноатлантски савез (НАТО) у Министарству спољних послова у звању министра саветника. Године 2006. добио је звање амбасадора у Министарству спољних послова.

Пре именовања за заменика сталног представника Републике Србије при Уједињеним нацијама у Њујорку 2009. године, обављао је дужност директора Одељења за Партнерство за мир у Сектору за безбедносну политику у Министарству спољних послова. Одлуком Владе Републике Србије од 5. априла 2013. године именован је за сталног представника Републике Србије при Уједињеним нацијама и на тој дужности је био до августа 2020. године.

По повратку са службовања у Њујорку постаје начелник Одељења за Уједињене нације у Министарству спољних послова, децембра 2020. године. Одлуком Владе Републике Србије, децембра 2021. године, именован је за в.д. помоћника министра спољних послова за мултилатералну сарадњу.

Ожењен Мајом, професором математике, са којом има два сина.

Говори енглески и француски језик.

В.д. помоћника министра за економску дипломатију
Мирослав Кнежевић

Рођен је у Ужицу. Завршио је средњу Угоститељско туристичку школу у Чајетини, као ђак генерације и носилац Вукове дипломе. 

Током 2010. године учествовао је у формирању Студентске конференције Универзитета Србије (СКОНУС) и био именован за члана председничког савета. Исте године постао је стипендиста немачке фондације „Конрад Аденауер“. 

Као најбољи студент генерације, са просечном оценом 10, на Факултету за туристички и хотелијерски менаџмент, 2011. године стекао је звање дипломираног економисте. Мастер студије завршио је 2012. године на Универзитету Сингидунум.

Академске 2011/2012. радио је као сарадник у настави, а крајем 2012. је изабран у звање асистента на Факултету за туристички и хотелијерски менаџмент. Од 2013. до 2015. године обављао је функцију председника Клуба асистената на Универзитету Сингидунум.

Докторске студије завршио је 2016. године са највишом просечном оценом, на Универзитету Сингидунум.

Почетком 2016. године изабран је у звање доцента, изводио наставу на више предмета на основним и последипломским студијама. Крајем 2019. године изабран у звање ванредног професора. Учесник је великог броја научних, стручних, међународних и домаћих конференција. 

Аутор  и коаутор више од 40 научних и стручних радова објављених у домаћим и иностраним часописима и на конференцијама, као и два уџбеника. Модератор, кључни говорник и панелиста на више стручних и научних скупова у земљи и иностранству. 

Од августа 2017. до маја 2021. године обављао функцију државног секретара за туризам, у Министарству трговине, туризма и телекомуникација. 

Говори енглески језик.

Отац једног детета, ћерке Петре.

В.д. помоћника министра за Европску унију
Сузана Бошковић Продановић

Рођена је 29. јуна 1970. године у Шапцу  где је завршила основну школу и Шабачку гимназију. Дипломирала је на Правном факултету Универзитета у Новом Саду 1991. године а 1994. године и на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду - одсек за енглески језик и књижевност. 

Правосудни испит положила је 1994. године у Београду. Завршила је специјалистичке студије из области Права ЕУ, на Правном факултету Универзитета у Београду 2005. године, а 2006. године завршила је мастер студије из области Права ЕУ на  Универзитету Нанси 2 у Француској.

Од 1994. до 1996. године радила је као адвокат у Шапцу, члан Адвокатске коморе Републике Србије. Примљена је за приправника дипломатско-конзуларне струке 1996. године на јавном конкурсу у Савезно Министарство иностраних послова СРЈ. 

Од 1998. до 2002. године службовала је у Сталној Мисији Савезне Републике Југославије при Европском бироу Уједињених нација у Женеви као  аташе  за  људска права и хуманитарно право. По повратку из Женеве, радила је на правним и међународно правним пословима у звању саветника. 

Од 2007. до 2012. године службовала је у амбасади Републике Србије  у Прагу као први саветник, заменик шефа дипломатске мисије. По повратку из Прага, обављала је дужност начелника Одељења за персоналне и правне послове, а затим и заменика генералног секретара Министарства спољних послова од 2014. до 2015. године. 

Функцију амбасадора Републике Србије у Краљевини  Норвешкој и Републици Исланд обављала је од 2015. до 2020. године. 

Од 2020. године обављала је послове координатора за радно-правна питања и људске ресурсе у Генералном секретаријату Министарства спољних послова у звању амбасадора. 

У фебруару 2022. године постављена је на положај в.д. помоћника министра спољних послова за ЕУ.

Говори енглески, француски и чешки језик.

Удата је и мајка два сина.