Помоћници министра

В.д. помоћника министра за Европску унију
aмбасадор Милош Тодоровић

амбасадор Милош Тодоровић

Рођен је у Београду 1969. године. Похађао Земунску а потом и Прву економску гимназију. Дипломирао на Економском факултету у Београду.

Ступио је у дипломатску службу Савезне Републике Југославије 1996. године, као приправник у Одељењу за Европу.

Од 1998. до 2003. године ради као аташе и шеф Конзуларног одељења у Амбасади СРЈ у Копенхагену. По повратку у земљу враћа се у Одељење за Европу где као други секретар ради до 2005. године.

Одлази у Мисију Србије и Црне Горе при ЕУ у Бриселу 2005. године у рангу првог секретара где првенствено ради на питању либерализације визног режима са ЕУ. 2008. године бива унапређен у саветника.

По повратку у земљу 2009. године постављен је за начелника Одељења за секторске политике у Сектору за Европску унију у звању првог саветника.

Крајем 2012. и почетком 2013. године био је задужен за односе са јавношћу у Кабинету министра спољних послова. 

У априлу 2013. године унапређен је у ранг амбасадора и упућен као привремени отправник послова у Мисију Републике Србије при ЕУ у Бриселу. Тамо остаје до 2022. године у својству заменика шефа Мисије.

По повратку у земљу постављен је за заменика а потом, у новембру 2022. године и за в.д. помоћника министра спољних послова за Европску унију.

Ожењен, има сина и ћерку.

Говори енглески језик.

В.д. помоћника министра за економску дипломатију Јагода Лазаревић

Рођена je 1969. године у Београду, где је завршила Осму београдску гимназију. Образовање наставља на Студијама пословне економије и финансија на Webster  University у Женеви и Бечу. Као студент генерације, 1991. дипломирала је у звању Bachelor of Arts, а на основу нострификације Економског факултета у Београду из 1996. године признато је звање дипломираног економисте.

Од 1993. до 2008. године радила је у породичној фирми. 

Од 2008. до 2012. године радила је у Сектору за билатералну економску сарадњу Министарства економије и регионалног развоја, а потом од 2012. године у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација на пословима билатералне економске сарадње са Немачком, Аустријом, Швајцарском, Француском, САД, Канадом, В. Британијом.

Од јуна 2013. године до априла 2014. године била је посебни саветник за економске односе са иностранством потпредседника Владе и министра спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, а од априла 2014. до октобра 2020. године посебни саветник за економске односе са иностранством потпредседника Владе и министра трговине, туризма и телекомуникација.

Од октобра до новембра 2020. године радила је као шеф Одсека за Европу и прекоокеанске развијене земље у Сектору за билатералну економску сарадњу Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Децембра 2020. године именована је за в.д. помоћника министра трговине, туризма и телекомуникација за билатералну економску сарадњу.

Од новембра 2021. године запослена је у Министарству спољних послова, Сектору за економску дипломатију, а Одлуком Владе РС постављена је за в.д. помоћника министра спољних послова за економску дипломатију, почев од 11. јуна 2022. године.

Од септембра 2018. до фебруара 2021. године била je Генерални комесар Републике Србије на Светској изложби „EXPO 2020 Dubai“.

Водила је преговоре о закључењу споразума о слободној трговини (ССТ) Р. Србије са Турском (ревизија и проширење ССТ, 2017), Евроазијском економском унијом (2019) и Великом Британијом (2020/21), била је копредседавајућа Мешовитог комитета Србија Турска за спровођење ССТ Србија Турска и Заједничког експертског комитета за економску сарадњу са Аустријом.

Говори енглески, француски и италијански и активно се служи немачким језиком.

В.д. помоћника министра за безбедносну политику
Игор Кужелка

Рођен је 4. фебруара 1972. године у Вршцу.

Основну школу похађао је делом у Постојни (Република Словенија), а затим у Карловцу (Република Хрватска), где је завршио Гимназију.

Након одслужења војног рока уписује Економски факултет у Београду, на којем дипломира (смер маркетинг) 1997. године. Наредне две године ради у приватном сектору као агент међународне шпедиције.

У Министарству спољних послова заснива радни однос марта 2000. године као приправник.

Након завршетка Дипломатске академије, маја 2001. године, стиче звање аташеа и ради у Одељењу за мултилатералну економску сарадњу (портфолио регионалне иницијативе CEI, SECI) у Сектору за мултилатералу.

Од новембра 2001. до марта 2006. године ради као трећи и други секретар у Амбасади Савезне Републике Југославије (Државне заједнице Србија и Црна Гора) у Бриселу, Краљевина Белгија (портфолио политички билатерални односи, преговори о чланству у EUROCONTROL и друго).

Од марта до септембра 2006. године ради као први секретар у Одељењу за Европу (портфолио централно-европске земље), а затим до септембра 2008. године као координатор послова у Сектору за билатералну сарадњу у звању саветника, које стиче након положеног саветничког испита у октобру 2007. године.

Наредне четири године, до септембра 2012. године, ради као први саветник у Мисији Републике Србије при Европској унији у Бриселу (политички послови – Савет ЕУ, Европска комисија, државе чланице, праћење рада PSC, COWEB, Технички дијалог и друго).

По повратку у земљу, од септембра 2012. године, ради као координатор послова у кабинету Државног секретара Министарства спољних послова, у звању министра-саветника, стеченог 2013. године.

У Сектору за безбедносну политику од маја 2015. године обавља дужност начелника Одељења за Заједничку безбедносну и одбрамбену политику, безбедносне изазове, а у одређеном периоду и за контролу наоружања.

За в.д. помоћника министра спољних послова за безбедносну политику постављен је 5. октобра 2023. године.

Говори енглески и француски језик.

Ожењен је Љубицом, са којом има ћерку Машу и сина Уроша.