Помоћници министра

 

В.д. помоћника министра за билатералну сарадњу 
aмбасадор Владимир Марић

Амбасадор Владимир Марић

Рођен је у Београду. Завршио је међународну средњу школу Institut Le Rosey у Ролу у Швајцарској. Дипломирао је на Georgia State University у Атланти у Сједињеним Америчким Државама.

Стажирао је у Сталној мисији Републике Србије при Уједињеним нацијама у Њујорку 2002-2003. године. Од 2004. је запослен у Министарству спољних послова.  Током словеначког председавања ЕУ 2008. године био је распоређен у Амбасади Р. Србије у Љубљани. 

Од 2009. до 2012. године био је други секретар/први секретар/саветник, заменик шефа мисије у Амбасади Републике Србије у Сирији (задужен и за Либан и Јордан). 

У периоду 2012-2014. године био је саветник у Кабинету министра спољних послова, а од 2014. и шеф Кабинета МСП у звању амбасадора. 

Од 2014. до 2020. године био је амбасадор Републике Србије у Индији (нерезиденцијално постављен и за амбасадора Републике Србије у Авганистану, Непалу, Бутану, Бангладешу, Шри Ланки и Малдивима).

 У новембру 2020. године је постављен за в.д. помоћника министра спољних послова за билатералну сарадњу.

Говори енглески и француски језик.
Oжењен је, отац два сина.

В.д. помоћника министра за конзуларне послове
aмбасадор Вера Вукићевић

амбасадор Вера Вукићевић

Рођена је 1967. године у Задру, Република Хрватска. Похађала је Четврту и Дванаесту београдску гимназију и дипломирала на Правном факултету у Београду. Завршила је Дипломатску академију Министарства спољних послова.

Од 1996. до 2000. године радила је у  адвокатској канцеларији В. Јакића у Београду. Од 2000. до 2002. године била је ангажована у општини Земун, као правник  у Одељењу за имовинско правне послове. 

Од 2002. године запослена је у Министарству спољних послова, где је била ангажована на више различитих функција, од којих већином на конзуларним пословима. 
Од 2003. до 2007. године службовала је као  конзул у Генералном конзулату Државне заједнице Србије и Црне Горе (касније Републике Србије) у Грацу, Р. Аустрија. Функцију генералног конзула у Генералном конзулату Републике Србије у Цириху, Швајцарска Конфедерација обављала је од 2011. до 2013. године. 

Предавач је на Дипломатској академији Министарства спољних послова на теме из области конзуларног права и праксе. Од 2019. године члан је Комисије за азил.

Говори енглески и немачки језик.

Мајка једног детета, ћерке Катарине. 

В.д. помоћника министра за безбедносну политику
aмбасадор Дијана Иванчић

амбасадор Дијана Иванчић

Рођена je 1965. године у Сарајеву. Завршила је Осму београдску гимназију и Међународне односе на Факултету политичких наука Универзитет у Београду.

Од 1989. до 2001. године радила је у Председништву СФРЈ, Савезној влади СРЈ и Кабинету председника СРЈ, а од 2001. године запослена је у Министарству спољних послова. 

Од  2001. до 2005.године службовала је у Амбасади СРЈ у Софији, од 2005. до 2007. године била је шеф Одсека за Француску, Шпанију, Португалију и земље Бенелукса у Дирекцији за Европу Министарства спољних послова. Заменик шефа мисије у Амбасади РС у Љубљани била је од 2007. до 2012. године. У периоду од 2012. до 2016. била је на дужности начелника Одељења за НАТО и ПзМ, а од 2016. до 2020. године заменик шефа мисије у Амбасади РС у Паризу. 

Одлуком Владе постављена је за в.д. помоћника министра спољних послова 26. новембра 2020. године, од када се налази на челу Сектора за безбедносну политику. 

Добитница је Повеље и плакете „Златни век –цар Самуило“ (2005), највишег одличје Министарства културе Р. Бугарске за допринос у области културе.

Говори француски, енглески и бугарски језик.
Мајка једног детета, Ање.

В.д. помоћника министра за мултилатералну сарадњу 
aмбасадор Александар Тасић

Амбасадор Александар Тасић

Рођен је у Конакрију (Гвинеја). У 1985. години дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Београду, на међународно-правном смеру.

У периоду од 1988. до 1992. године био је приправник, аташе/трећи секретар у Управи за међународне организације Савезног секретаријата за иностране послове Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. 

Период од 1992. до 1997. године и период од 2000. до 2002. године проводи у Сталној мисији Савезне Републике Југославије при УН у Њујорку, прво у звању трећег секретара а потом у звању саветника. 

Након вршења функције директора Дирекције за Уједињене нације у Министарству спољних послова Србије и Црне Горе, 2006. године постаје министар саветник, а касније и отправник послова  а.и. у Амбасади Републике Србије у Бриселу, Краљевини Белгији. 

Период од 2010. године до марта 2015. године проводи у Техерану, на позицији амбасадора Републике Србије у Исламској Републици Иран. Након четири године вршења функције шефа Одсека за економску мултилатералу Министарства спољних послова Р. Србије, именован је за в.д. помоћника министра спољних послова за мултилатералну сарадњу. 

Течно говори енглески језик. 
Ожењен је и има сина Јована.    

В.д. помоћника министра за Европску унију
aмбасадор Небојша Кошутић

Рођен 1972. године у Београду. Похађао Осму београдску гимназију, 1995. године, дипломирао на Правном факултету у Београду и 1999. године, одбранио магистарску тезу под насловом „Правни статус европске компаније“.

Усавршавао се у Великој Британији, Холандији и Немачкој, где је похађао Дипломатску академију Министарства иностраних послова у Бону и Берлину.

Правосудни испит положио 2000. године. Био је запослен у Привредном суду у Београду, Институту за међународну политику и привреду и компанији „Zepter International“.

Од 2002. године је запослен у Министарству спољних послова где је са успехом похађао и завршио Дипломатску академију, затим службовао као трећи и други секретар у Служби за међународноправне послове Министарства.
Од 2003. године, заменик начелника и в.д. начелника Службе за међународноправне послове Министарства, у звању првог секретара, у периоду 2003-2004. године, представник Србије и Црне Горе у Комисији за људска права Савета Европе (CDDH).

У периоду 2004-2006. године, први секретар-конзул у Амбасади Србије и Црне Горе у Бечу, Аустрија. У периоду 2006-2008. године, саветник за политичке послове у Амбасади Србије у Хагу, отправник послова.

Од 2008. до 2009. године, директор Дирекције за институције ЕУ (ДИЕУ) у Министарству, у звању првог саветника, а 2009-2011. године, директор Дирекције за Европу Министарства, (ДЕВ) у звању министар-саветник.

Од 2011. до 2017. године, Генерални конзул Републике Србије у Диселдорфу, СР Немачка.

У звању амбасадора од 2018. обавља дужност координатора у Кабинету министра спољних послова Србије, те координатора у Сектору за конзуларне послове Министарства.

Од 2021. године обавља функцију в.д. помоћника министра спољних послова, као шеф Сектора за ЕУ.

Говори енглески и немачки језик.
Ожењен је, отац две кћери.

В.д. помоћника министра за економску дипломатију
Мирослав Кнежевић

Рођен је у Ужицу. Завршио је средњу Угоститељско туристичку школу у Чајетини, као ђак генерације и носилац Вукове дипломе. 

Током 2010. године учествовао је у формирању Студентске конференције Универзитета Србије (СКОНУС) и био именован за члана председничког савета. Исте године постао је стипендиста немачке фондације „Конрад Аденауер“. 

Као најбољи студент генерације, са просечном оценом 10, на Факултету за туристички и хотелијерски менаџмент, 2011. године стекао је звање дипломираног економисте. Мастер студије завршио је 2012. године на Универзитету Сингидунум.

Академске 2011/2012. радио је као сарадник у настави, а крајем 2012. је изабран у звање асистента на Факултету за туристички и хотелијерски менаџмент. Од 2013. до 2015. године обављао је функцију председника Клуба асистената на Универзитету Сингидунум.

Докторске студије завршио је 2016. године са највишом просечном оценом, на Универзитету Сингидунум.

Почетком 2016. године изабран је у звање доцента, изводио наставу на више предмета на основним и последипломским студијама. Крајем 2019. године изабран у звање ванредног професора. Учесник је великог броја научних, стручних, међународних и домаћих конференција. 

Аутор  и коаутор више од 40 научних и стручних радова објављених у домаћим и иностраним часописима и на конференцијама, као и два уџбеника. Модератор, кључни говорник и панелиста на више стручних и научних скупова у земљи и иностранству. 

Од августа 2017. до маја 2021. године обављао функцију државног секретара за туризам, у Министарству трговине, туризма и телекомуникација. 

Говори енглески језик.

Отац једног детета, ћерке Петре.