ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављанима Републике Србије је дозвољен улазак у Бахреин.
Почев од 20. фебруара 2022, сви путници у ваздушном саобраћају нису обавезни да презентују PCR сертификат пре уласка у авион за Бахреин;
Путници су и даље обавезни да ураде PCR тест по доласку на аеродром у Бахреину.
Цена тестирања је БД 12 (32 УСД) и плаћа се пре доласка преко званичне апликације BeAware Bahrain App, преко Bahrain eGovernment Portal на bh.bh/covidpay или по доласку на одређени аеродромски киоск, где се врши плаћање картицом и готовином, што се прихвата. Сви путници, такође, морају да активирају апликацију 'BeAware Bahrain' и да потпишу споразум о самоизолацији, којим од њих захтева да буду у карантину у месту свог пребивалишта док резултати теста урађеног након доласка не буду доступни.
Путници који су се недавно опоравили од COVID-19 нису обавезни да покажу негативан PCR тест пре поласка. Уместо негативног PCR теста, путници могу поднети документовани доказ у виду потврде о опоравку или позитивни PCR тест узет најкасније 14 дана пре поласка и не раније од 30 дана. пре поласка.
Сви невакцинисани путници старији од 12 година морају бити у карантину 10 дана.
Аеродром остаје отворен, али летови подлежу отказивању са претходном најавом или без најаве.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ    
Држављанима Р. Србије је потребна виза за улазак у Бахреин.Виза се може прибавити преко интернет страница: https://www.evisa.gov.bh/ и https://www.evisa.gov.bh/VISA/visaInput#, а позивар има обавезу да оригинал визе уручи на граничном прелазу.
Прибављање визе може се обавити и преко Амбасаде Бахреина у Москви, Руска Федерација, која покрива Р. Србију на нерезиденцијалној основи: тел.+7499/9950 900, факс:+7499/995 0113, email: moscow.mission@mofa.gov.bh

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ    
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:
    
ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА –
Вакцине нису потребне. Искључиво флаширана вода се користи за пиће и кување. Треба избегавати свеже салате због амеба. Хигијену руку држати на високом нивоу због опасности од жутице.
Треба имати у виду екстремне климатске услове као што су температуре преко 50 степени са високим процентом влаге.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Ситуација у Бахреину је генерално безбедна. Неопходно је поштовати традицију и обичаје чије кршење се сматра неморалним и кажњиво је. 
Није дозвољено конзумирање хране и пића, као и пушење на јавним местима у време Рамазана.
Такође, треба избегавати јавно испољавање нежности између полова.
Посебну пажњу треба да обрате жене које треба да буду обучене тако да су им осим главе сви делови тела покривени. Потребно је да избегавају самостални одлазак на јавне плаже, као и да се саме крећу пешке или таксијем у вечерњим часовима.

ТРАНСПОРТ – Краљевина Бахреин је најмања острвска земља у Заливу. Међународни аеродром се налази у граду Манама, развијен је и поморски транспорт, али не и железнички.
За управљање моторним возилом потребна је међународна возачка дозвола.
Изазивање саобраћајне несреће под дејством алкохола спада у тешко кривично дело. Јавни превоз је слабо развијен. Углавном се користи такси који је јефтин.

ОСТАЛО – Национална валута Бахреина је бахреински динар чији је однос у јануару 2021. године 1bhd=2,65$. Коришћење платних картица наших банака није могуће.
Хотелски смештај и ресторани су скупи, као и медицинске услуге.
Животни стандард је прилагођен потребама сопственог становништва, туризам је још увек недовољно развијен.

Контакти:
    
Приликом боравка у Краљевини Бахреин, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Држави Кувајт, која се налази на адреси Bayan, BlockNo. 13, Street No.1, Villa No.18, Safat13066,    P.O.Box20511 KUWAIT, STATE OF KUWAIT, путем следећег контакт телефона: +965 253 75 042, +965 253 75 045 и електронске адресе: embrskw@gmail.com и serbkonzkw@gmail.com    

(Последње ажурирано недеља, 07. фебруар 2021.)