ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 60 дана, у оквиру периода од 6 месеци
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За боравак до два месеца из турстичких разлога виза се може добити на аеродрому. Пословне визе се издају у Амбасади у Италији

За носиоца путног листа у транзиту није неопходна виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
За улазак у Доминиканску Републику грађанима Р. Србије потребан је важећи пасош и туристичка пропусница – „Tarjeta de Turista" (за туристички боравак до 30 дана), која се прибавља на шалтерима пре пасошке контроле, на аеродрому, лучким капетанијама и граници са Р. Хаити, по цени од 10 УСД, у ефективном новцу. Имиграциони органи узеће половину пропуснице приликом уласка, а другу половину приликом изласка из земље, те је потребно да туристи сачувају други део. Поједине туристичке агенције урачунавају у аранжман износ за туристичку пропусницу. Од путника се тражи да, пре доласка на пасошку контролу поседују и попуњен образац о уласку и изласку из земље – „Planilla de embarque y desembarque". Приликом изласка из земље плаћа се 20 УСД (поједине авио линије укључују износ у цену авио-карте), те се препоручује да се овај износ поседују у готовом новцу. Уколико се у Доминиканску Републику путује са дететом које не носи исто презиме као и путник, потребно је доказати сродство изводом из матичне књиге рођених на међународном обрасцу. Ако дете путује са лицем које му није родитељ, потребно је овлашћење родитеља, прописно оверено печатoм Apostille и преведено код судског тумача.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Не постоје обавезне вакцине за путовање у ову земљу, али се препоручује поседовање важећег здравственог осигурања, обзиром на изузетно високе цене лекарских услуга. Актуелну ситуацију о здравственој ситуацији у овој земљи можете наћи на сајту Светске здравствене организације https://www.who.int/countries/dom/ .

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедност у туристичким зонама, које су рестриктивне за лица која нису гости хотела, је добра, ипак, потребно је бити опрезан са ситним преварама и крађама. Не препоручује се кретање ван ових зона, јер прети опасност од крађа, препада, чак и отмица. Постоји склоност ка измамљивању новца, давању погрешних информација, те је потребно бити пажљив.

ТРАНСПОРТ – Доминиканска Република располаже са 7 међународних аеродрома, од којих су најважнији у Санто Домингу, Бавару и Пуерто Плати. Аутобуски превоз (Metro Bus или Carib Tours) је прихватљив, климатизован и комотан. Изнајмљивање аутомобила је по цени од око 60 УСД дневно за возило средње категорије, са осигурањем. Аутомобил могу изнајмити лица старија од 25 година, уз поседовање важеће возачке дозволе Р. Србије.

ОСТАЛО – Званична валута је доминикански песос, а најадекватнија страна валута је УСД. У свим хотелима, банкама и мењачницама званично се мењају и УСД и ЕВРО.

Контакти:
Приликом боравка у Доминиканској Републици, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Хавани, која на нерезиденцијалној основи покрива Доминиканску Републику, путем следећих контакт телефона: + 53 72042488 и 72042607, као и на мобилни + 535 2910430, односно путем електронске адресе. konzsrbhav@gmail.com.