ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа

За носиоца путног листа у транзиту није неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ                                                                         
Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за боравак у Естонији у трајању до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Републике Србије које је издало Министарство унутрашњих послова - Координациона управа. Пасош мора бити издат у последњих десет година и важити најмање три месеца након планираног напуштања Естоније.
Путницима из Р. Србије, при уласку на естонску територију, може бити тражено да докажу сврху боравка (потврда резервације хотелског смештаја, позивно писмо, повратна карта), да имају путно осигурање, као и да располажу довољном сумом новца за трошкове боравка у Естонији (116,8 евра по дану).
Обавезно је пријављивање готовог новца у износу већем од 10.000 евра. Пунолетни путници, који нису држављани ЕУ, приликом уласка у Естонију могу без плаћања царинских дажбина унети (за личну употребу) највише 40 комада цигарета (до 200 цигарета уколико путују авионом) или 50 комада цигара или 100 комада цигарилоса или 50 грама дувана. Максималне дозвољене количине алкохолних пића које могу унети пунолетни путници су: 1 литра јаког алкохолног пића (које садржи преко 22% алкохола) или 2 литре алкохолног пића које садржи мање од 22% алкохола, као и 4 литре вина и 16 литара пива. Укупна вредност робе која се за личне потребе уноси у Естонију не сме прећи лимит од 300 евра (уколико се улази друмским превозом) или 430 евра (уколико се користи ваздушни или бродски превоз) по особи.
Приликом уласка у Естонију сопственим аутомобилом, може се без плаћања царине унети највише 10 литара горива (поред горива које се већ налази у резервоару возила).
Путницима који улазе у Естонију (који нису држављани ЕУ) дозвољено је, без посебних потврда, уношење по 5 оригиналних паковања 10 различитих врста лекова и других медицинских производа за личну употребу. Путници су у обавези да, на захтев надлежних органа, покажу доказ да су лекови намењени личној употреби (рецепт или рачун о куповини).
Путници (који нису држављани ЕУ), приликом уласка у Естонију могу без плаћања дажбина унети прехрамбене производе (у оригиналном паковању), у обиму који се сматра разумним за личну употребу. Забрањено је уношење меса и месних производа, као и млека и млечних производа из земаља ван ЕУ.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ                                                                                                        

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Мрежа установа јавног здравства у Естонији је развијена и квалитетна, у складу са европским стандардима. Препоручљиво је пре путовања прибавити полису путног здравственог осигурања за период планираног боравка у Естонији. У случају потребе за хитном медицинском помоћи, општи телефонски број је 112. Медицински савети се могу добити 24 сата дневно позивом на број 1220.
Актуелну информацију о здравственој ситуацији у Естонији можете наћи на сајту Светске здравствене организације: https://www.who.int/countries/est/.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Естонија је генерално безбедна земља, са релативно ниском стопом криминалитета. Општи телефон за све хитне случајеве је 112 (полиција, спасилачка служба, медицинска помоћ). Више информација доступно је на интернет адреси: www.rescue.ee

ТРАНСПОРТ – Носиоци возачке дозволе Р. Србије могу управљати моторним возилом приликом боравка у Естонији - није неопходно поседовање међународне возачке дозволе.  Обавезна је стална употреба предњих светала на аутомобилу, као и зимских гума у зимском периоду (октобар-април).
Градски превоз у главном граду Естоније Талину састоји се из мреже аутобуских, трамвајских и тролејбуских линија. Може се купити појединачна карта, која важи за сат времена вожње, а постоје додатне погодности за куповину дневне, недељне или месечне карте. Више информација доступно је на интернет адреси: www.tallinn.ee.

ОСТАЛО – Национална валута је евро. Могућа је употреба платних картица банака из Р. Србије, као и подизање новца на банкоматима. У локалним мењачницама и банкама није могућа замена динара за евро или неку другу страну валуту.

Контакти                                                                                                                                                   
Приликом боравка у Естонији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Финској (адреса: Kulosaarentie 36, 00570 Helsinki, контакт телефон: +358 9 6848 522 и електронска адреса:  consul@serbianembassy.fi), која на нерезиденцијалној основи покрива Естонију.