ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:  За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Држављанима Републике Србије потребна је виза за улазак у Етиопију.
Виза се прибавља у Амбасади Етиопије у Риму или преко веб-сајта етиопске владе https://www.evisa.gov.et/ у једноставнијем и јефтинијем поступку.
За улазак у Етиопију неопходно је поседовање потврде о вакцинацији против жуте грознице („жути картон") и против колере ако се долази из подручја захваћеног епидемијом.
Потребно је пријавити уношење готовог новца у страној валути ако је износ већи од 3.000 УСД, а посебна правила важе за уношење и изношење злата (до 100 грама) и драгог камења (до 30 грама).
Забрањено изношење више од 200 етиопског бира (око седам евра) и више од 3.000 УСД, у било којој валути, уколико није извршена пријава при уласку.
Дозвољено је унети два бокса цигарета, две боце пића и до пола литра парфема.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Поред вакцинације против жуте грознице, препоручује се вакцинација и против хепатитиса и менингитиса. Епидемије колере повремено присутне, а маларија распрострањена у областима ниже надморске висине (не и у Адис Абеби), те се саветује употреба средстава за одбијање комараца, али и узимање антималарика.
Општа санитарна ситуација је незадовољавајућа.
За пиће се користи искључиво флаширана вода, а посебну пажњу потребно посветити темељном прању воћа и поврћа.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА - С обзиром на неповољну безбедносну ситуацију, посебно у северним деловима земље услед оружаних сукоба који трају од новембра 2020. године, држављанима Републике Србије се саветује да се уздрже од путовања у Етиопију.  Безбедносна ситуација у земљи је додатно погоршана од средине октобра 2021. године услед чега је уведено ванредно стањe на територији целе земље.
Држављанима Републике Србије који већ бораве у Етиопији препоручује се да преиспитају разлоге свог даљег боравка у Етиопији, те да у случају да не постоје посебни пословни или породични разлози, искористе могућности комерцијалних линија за повратак у земљу.

ОСТАЛО – Елементарне непогоде, нарочито поплаве, могуће у кишној сезони (јун-октобар). Локална валута је етиопски бир и једино је средство плаћања у земљи. Замена страног новца (евро и долар су најраспрострањенији) могућа је у банкама.
Платне картице, у начелу, могуће је користити, али пре свега у Адис Абеби, али је и ту број места на којима постоје терминали за платне картице и банкомата мали, па се не препоручује ослањање на овакав вид плаћања и узимања новца.
Етиопија је мултиконфесионална земља. У муслиманским крајевима треба водити рачуна о облачењу. Уопште, локално становништво, и хришћани и муслимани, јесте конзервативно, па обавезно треба тражити дозволу за фотографисање људи, животиња и објеката. Забрањено је сликање владиних зграда, мостова, брана и сличних грађевина.
Странци у Етиопији, по правилу, поседују локалне возаче дозволе.
Пре поласка потребно је проверити да ли оператер мобилне телефоније чије услуге путник користи има уговор о ромингу са Етио-телекомом.

Контакти:
Приликом боравка у Етиопији за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Најробију, која нерезиденцијално покрива  Етиопију, (адреса: Benin Drive 1032, Runda, Nairobi), путем следећих контакт телефона: + 254 794 588 515; + 254 734 601 031; +254 732 755 554 и електронских адреса: nairobi@embassyofserbia.or.ke  и consular@embassyofserbia.or.ke