ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза (виза се издаје на период до 30 дана, могуће је продужење на још 60 дана)
Напомена:  

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
За улазак у Хондурас, држављанима Р. Србије је потребна виза. За визе и информације потребно је обратити се Амбасади Хондураса у Риму. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 3 месеца, док дужина боравка приликом регулисања боравка, зависи од рока важења пасоша.
Прибављање визе или туристичке пропуснице на граничном прелазу није могуће.
Новчани износ преко 10.000 УСД се пријављује, а при уласку и изласку из земље се плаћа такса у износу од 27 УСД. Такође, приликом уласка и изласка из земље неопходно је попунити имиграциони образац.
За уношење ловачког оружја потребно је прибавити дозволу.
Кућни љубимци се могу унети уз презентацију потврде од ветеринарске установе из Србије о здравственом стању и вакцинацији против беснила.
Млечни производи се не смеју уносити.
 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Доказ о вакцинацији и здравствено осигурање нису неопходни, али се препоручује путно здравствено осигурање.
Препоручује се флаширана вода, избегавање исхране на уличним киосцима и коришћење репелената.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Ризици од криминала су високи. Потребна је повећана пажња због распрострањене уличне деликвенције, активности криминалних нарко група. Због високог безбедносног ризика не препоручује се излазак ван централне градске зоне у Тегусигалпи, као ни одлазак на путовања по забаченим деловима у унутрашњости земље, посебно то није препоручљиво у ноћним сатима. Такође, не препоручује се заустављање такси возила на јавним путевима.
Природне непогоде су честе. У периоду појаве урагана, од маја до новембра, присутан је ризик од снажних олуја, обилних киша и клизишта, уз могућност повремених земљотреса, због трусног подручја ове земље. Препоручује се лагана одећа током целе године.

ТРАНСПОРТ – Међународни аеродроми су Тонконтин и Пуерто Кортез. Постоји железнички саобраћај, квалитет путне мреже варира, аутопут Панамерикен је генерално у добром стању.
Моторним возилом се може управљати са возачком дозволом из Р.Србије, а потребно је поседовати полису осигурања од одговорности која се прибавља при уласку у земљу.

ОСТАЛО – Локална валута је лемпира (HNL). У туристичким местима је прихваћен и УСД. Могуће је користити све интернационалне кредитне картице.

Контакти:
Приликом боравка у Хондурасу, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Мексику која на нерезиденцијалној основи покрива Хондурас, путем следећег контакт телефона: (+52 55) 5520 0524 и електронске адресе: embajadaserbia@alestra.net.mx