ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
За улазак у земљу потребна је виза. За визе и информације потребно је обратити се Амбасади Р. Конго у Риму. Држављани Р. Србије који путују у Р. Конго у обавези су да имају жуте картоне као доказ да су вакцинисани од жуте грознице.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Пре поласка на путовање проверити актуелну здравствену ситуацију на веб-сајту Светске здравствене организације (WHO – World Health Organization), Регионалне канцеларије за Африку: www.afro.who.int/health-topics.
Санитарна и епидемиолошка ситуација у Р. Конго је нестабилна и подложна изразитим сезонским флуктуацијама. Постоје високи ризици за добијање вирусних, паразитских, заразних и акутних цревних болести. Широко распрострањена маларија, тифусна грозница и хепатитис А. Квалитет медицинске неге није на завидном нивоу. За квалификовану медицинску негу, препоручује се одлазак у приватне клинике.
Држављани Р. Србије који путују у Р. Конго у обавези су да имају жуте картоне као доказ да су вакцинисани од жуте грознице (вакцинације се обављају у Институту за тропске болести у Београду). Препорука је да буду вакцинисани и од свих облика хепатитиса, тетануса и дечије парализе.
Саветује се редовна примена хигијене, прање руку и избегавање конзумирања хране која није добро термички обрађена. Пије се искључиво флаширана вода.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Саветује се пуна обазривост. Да би се смањила претња личној безбедности, неопходно је преузети превентивне мере посебно ходати у групама, остављати драгоцене ствари, документе у сефу хотела и не носити велике суме новца. Приликом кретања у граду са собом увек треба носити фотокопију пасоша, копију визе и бројеве телефона хотела и полиције.

Контакти:
Приликом боравка у Р. Конго, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Киншаси (адреса: 112, Avenue de 1 Etoile Gombe, Kinshasa, Kongo, DR), путем следећих бројева телефона: +243 97 1594988, +243 99 1045488 и електронске адресе: serbambakin@gmail.com