ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа  у транзиту неопходна је виза уз навођење у путном листу кроз које државе ће се повратак у земљу обавити.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Држављани Р. Србије који путују у Непал одговарајућу визу могу добити на међународном аеродрому у Катмандуу, односно граничним прелазима Непала, уз прилагање важећег пасоша и фотографије (димензија као за пасош) са светлом позадином. Захтев за издавање визе потребно је поднети путем интернета пре путовања. Формулар захтева, као и детаљне информације о условима издавања виза, категоријама виза, периодима на који се издају и додатној документацији коју је уз захтев за издавање визе потребно приложити, доступни су на интернет презентацији имиграционог одељења Непала: http://www.nepalimmigration.gov.np/ .
За путовање у Непал није потребно поседовати полису здравственог осигурања, нити доказ о вакцинацији, изузев ако долазите из области захваћене жутом грозницом, што подразумева потребу поседовања одговарајућег медицинског сертификата.
У циљу контроле илегалних радњи у вези са трекингом, од 01. априла 2010. године је уведена обавеза попуњавања Trekkers' Information Management Systems (TIMS) картице, која је доступна у представништвима Непалског туристичког одбора (Nepal Tourism Board - NBD). Детаљне информације доступне су на сајту: https://timsnepal.com/ .
Дозволе за планинарење издају се од стране планинарског удружења под окриљем непалског Министарства културе, туризма и цивилне авијације. Додатне информације доступне су на сајту www.nepalmountaineering.org

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Вакцинација није обавезна (изузев у горе наведеном случају жуте грознице) с тим што се пре доласка у Непал често препоручује примање вакцина против хепатитиса А, хепатитиса Б, тифуса, беснила. Не препоручује се конзумирање воде са чесме него искључиво флаширане воде. Уколико не постоји могућност за набавку флаширане воде, онда воду која је доступна пре конзумирања треба прокувати (најмање 10 минута кључања) или дезинфиковати помоћу за то посебно предвиђених таблета. Храна која се једе би требало да буде термички обрађена, а у свежем облику само на местима која испуњавају потребне хигијенске услове.
Препоручује се, такође, предузимање превентивних мера заштите против болести које преносе комарци, првенствено у виду коришћења крема против уједа комараца и ношења одговарајуће гардеробе са дугим рукавима и ногавицама приликом боравка напољу, односно заштита просторија приликом боравка у затвореном простору (затварање прозора који немају мреже за комарце, коришћење електричних апарата против комараца и сл.).
Планинари би требало да се пре поласка информишу о симптомима и начинима превазилажења акутне планинарске болести и у складу са примљеним упутствима понашају приликом пењања на планинске врхове.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација може бити усложњена услед релативно честих политичких демонстрација како у престоници, тако и у осталим центрима у Непалу, праћених понекад употребом силе, затварањем међународног аеродрома и прекидом друмског или железничког саобраћаја. У оваквим ситуацијама потребно је пратити упутства која дају проверене туристичке агенције или која емитују локална средстава јавног информисања и понашати се у складу са њима.
Непал је трусно подручје склоно земљотресима. У случају земљотреса потребно је пратити упутства локалних власти и понашати се у складу са њима

ТРАНСПОРТ – За међуградски аутобуски превоз препоручују се посебни туристички комбији или климатизовани мини бусеви.
Главна средства локалног транспорта у Непалу су таксији и рикше. Такси возила у којима се цена одређује на основу таксиметра су препознатљива по црним лиценцираним таблама. Вожња овим таксијем од аеродрома до локације на ширем подручју Катмандуа износи између 500 и 800 непалских рупија. Осим наведених, постоје и приватна такси возила са црвеним таблама и нешто скупљим, углавном таксиметарским тарифама.
Изнајмљивање аутомобила је могуће преко туристичких агенција или rent-a-car компанија. Изнајмљивање планинских и обичних бицикала (Катманду и Покара) је, такође, могуће по приступачним ценама.

ОСТАЛО – Новчана валута у Непалу је непалски рупи (NPR) (једна рупија садржи 100 паиса). Страни новац (прихваћене све главне стране валуте, укључујући евро, амерички долар и британску фунту) могуће је заменити за локалну валуту у главним банкама, хотелима, као и у мењачници на међународном аеродрому Трибуван.
Непал има типичну монсунску климу. Суви период је од октобра до маја, док је влажни (монсунски) период од јуна до септембра. Интервали између ова два главна периода – од септембра до новембра и од марта до маја – сматрају се најпогоднијим за боравак у Непалу.

Контакти:
Приликом боравка у Непалу, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Републици Индији, путем следећег контакт телефона: +91 11 26872095 и електронске адресе: embassyofserbiadelhi@hotmail.com, која на нерезиденцијалној основи покрива Непал.