ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Није потребна виза за боравак до 90 дана.
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:  За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
За носиоце свих врста пасоша Републике Србије потребна је виза. За носиоца путног листа у транзиту такође је потребна виза. Захтеви за визу могу се поднети у Амбасади Републике Сенегал у Берлину (као и другим амбасадама Сенегала, уколико се налазите ван Србије).
Дозвољен је унос 1 бокса цигарета, 50 цигара или 250 гр дувана, као и унос 1 л било ког алкохолног пића.
Сваки новчани износ већи од 1 000 000 сенегалских франака (franc CFA), што је око 1.500 евра, мора бити пријављен на уласку у земљу, уз потврду о пореклу новца. 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Нема закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Вакцинација није обавезна (од 2007. године), али се она препоручује против маларије и хепатитиса А. У обзир долази и вакцинација против жуте грознице (мада од 2002. године није било случајева ове болести у Сенегалу). Актуелну ситуацију о здравственој ситуацији у овој земљи можете наћи на сајту Светске здравствене организације.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Кретање је слободно, али је потребна обазривост јер је забележено неколико случајева киднаповања странаца. Иако се ситуација у Сенегалу оцењује као стабилна, потребно је избегавати кретање у деловима земље који се граниче са Малијем, због могућих напада салафистичких побуњеника, као и подручјима према Мауританији. Уколико је путовање неопходно, не треба га предузимати ноћу, нити самостално. У Дакару постоји ризик напада због пљачке. Због тога се не препоручује ношење накита и веће суме новца.
Потребно је избегавати кретање пешке, посебно ноћу. Код коришћења аутомобила, препоручује се да прозори буду затворени.

ТРАНСПОРТ – Сенегал има већи број аеродрома, а најновији и најважнији је међународни аеродром у Дакару, Blaise-Diagne.
Путеви између великих градова су у добром стању, с тим што је потребно водити рачуна о брзини и избегавати кретање у периоду јули-октобар, због велике количине падавина. У случају саобраћајне незгоде у Дакару, контактирати централни полицијски комесаријат или Жандармерију. За остале делове земље, обратити се првој полицијској или жандармеријској станици.

ОСТАЛО – Национална валута у Сенегалу је CFA франак.
У свим приликама, препоручује се пристојно и љубазно понашање.

Контакти:
Приликом боравка у Сенегеалу, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Рабату, Краљевина Мароко, путем телефона +212537752201 и електронске адресе ambrsrabat@gmail.com, која на нерезиденцијалној основи покрива Сенегал.