ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Сви међународни летови и домаћи железнички саобраћај обновљени су почетком 2023. године, границе су отворене. За улазак у Туркменистан није више потребна потврда о вакцинацији, с тим да се на граници се од туриста узима брис за ПЦР тест (цена је 33 УСД, плаћа се на лицу места).
У Туркменистану су сада отворена главна места за рекреацију, продавнице, барови, ресторани, козметички салони, хотели и џамије. Јавна окупљања су ограничена и ношење маски у јавности остаје обавезно.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Држављанима Р. Србије потребна је виза за улазак у земљу. Виза се подноси лично у дипломатско-конзуларном представништву, а за детаљније информације потребно је обратити се Амбасади Туркменистана у Москви.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Не тражи се посебна вакцинација приликом уласка.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација у Туркменистану је стабилна, уз тенденцију појачане контроле на граничним прелазима.

ТРАНСПОРТ – Постоји посебан царински режим предвиђен је за тепихе, накит, музичке инструменте, заштићене врсте животиња, антикварне и уметничке предмете.
Главни аеродром је у Ашхабаду. Редовни летови постоје са Бакуом, Франкфуртом, Москвом, Истанбулом, Ташкентом, Абу Дабијем, Бангкоком, Пекингом, Алма Атом, Њу Делхијем, Дубаијем, Лондоном, Минском.

ОСТАЛО – Национална валута је манат.
Практикује се углавном готовинско плаћање. Само поједини хотели примају кредитне картице.
У Москви постоји Амбасада Туркменистана за директне контакте (+7 495 695 37 16; +7 495 690 32 02).

Контакти:

Приликом боравка у Туркменистану, за конзуларну помоћ и заштиту, можете се обратити Амбасади Републике Србије у Москви, Руска Федерација, која на нерезиденцијалној основи покрива Туркменистан, путем контакт телефона: +7495-988-66-45 и електронске адресе: ambasada.moskva@mfa.rskonzularno.moskva@mfa.rs