ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
За улазак у Туркменистан постоји обавеза прибављања визе за држављане Р. Србије. Виза се може добити и на граничним прелазима и међународним аеродромима Туркменистана, под условом да се поседује оригинал или копије позивног писма физичког или правног лица, које је оверено од стране Државне миграционе службе Туркменистана, уз важећи пасош.  Захтев за визу се може поднети и у дипломатско-конзуларним представништвима Туркменистана.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Не тражи се посебна вакцинација приликом уласка.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација у Туркменистану је стабилна, уз тенденцију појачане контроле на граничним прелазима.

ТРАНСПОРТ – Постоји посебан царински режим предвиђен је за тепихе, накит, музичке инструменте, заштићене врсте животиња, антикварне и уметничке предмете.
Главни аеродром је у Ашхабаду. Редовни летови постоје са Бакуом, Франкфуртом, Москвом, Истанбулом, Ташкентом, Абу Дабијем, Бангкоком, Пекингом, Алма Атом, Њу Делхијем, Дубаијем, Лондоном, Минском.

ОСТАЛО – Национална валута је манат.
Практикује се углавном готовинско плаћање. Само поједини хотели примају кредитне картице.
У Москви постоји Амбасада Туркменистана за директне контакте (+7 495 695 37 16; +7 495 690 32 02).

Контакти:
Приликом боравка у Туркменистану, за конзуларну помоћ и заштиту, можете се обратити Амбасади Републике Србије у Москви, Руска Федерација, која на нерезиденцијалној основи покрива Туркменистан, путем контакт телефона: +7495-988-66-45 и електронске адресе: ambasada.moskva@mfa.rskonzularno.moskva@mfa.rs