ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна до 90 дана
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Србије могу ући у Абу Даби уколико имају потврду о потпуној вакцинацији са читљивим QR кодом. Држављани који немају потврду о потпуној вакцинацији, морају имати негативан ПЦР тест (урађен у року од 48 сати од уласка у Емират), са важећим QR кодом или потврду о опоравку од COVID-19, у року од месец дана од дана допутовања у Емират.
Сада више није обавезан ПЦР тест по доласку на међународни аеродром у Абу Дабију, међутим, објекат за тестирање остаје на аеродрому за све посетиоце који желе да ураде ПЦР тест да би активирали своју Греен Пасс у апликацији Ал Хосн и олакшали приступ јавним местима и туристичким атракцијама Абу Дабија. Цена овог ПЦР теста је 40 АЕД. Саветује се грађанима да и пре пута добију ИЦА одобрење како би могли да активирају Ал Хосн апликацију.
Нема потребе за поновним тестирањем током боравка у Абу Дабију.
При доласку у Абу Даби наши држављани морају имати обезбеђено здравствено путно осигурање са међународним покрићем које покрива и COVID -19.
За путовање у Абу Даби, деца млађа од 16 година су изузета од ПЦР тестова, док су за путовања у Дубаи и Шарџу деца млађа од 12 година изузета.
Да би задржали зелени статус у апликацији Ал Хосн потпуно вакцинисани грађани морају добити негативан ПЦР резултат на сваких 14 дана, посетиоци са званичним изузећем од вакцине морају да добију негативан резултат ПЦР теста сваких 7 дана да би задржали статус „зеленог“, деца млађа од 12 година аутоматски добијају статус „Зелени“ без потребе да се вакцинишу или да полажу ПЦР тест, док деца узраста од 12 до 15 година не морају да се вакцинишу, али морају да ураде ПЦР тест да би добила статус „Зелени“ у апликацији Ал Хосн.
Држављани Србије могу ући на територију Дубаија уколико имају сертификат о потпуној вакцинацији (једном од вакцина одобрених од стране СЗО или УАЕ), или негативан ПЦР тест не старијим од 48 сати од тренутка узимања узорка, са читљивим QR кодом. Држављани могу ући у Дубаи и са потврдом о опоравку од COVID -19 у року од месец дана.
Све потврде морају бити одштампане на енглеском или арапском. Одштампани сертификати на српском језику су прихватљиви само ако се могу потврдити на полазној станици. Сви сертификати морају имати важећи QR код.
Деца млађа од 12 година, путници са тешким или умереним инвалидитетом су изузети од ПЦР тестирања.
Пре уласка у земљу неопходно је имати обезбеђено здравствено путно осигурање са међународним покрићем које покрива и COVID -19.
Линкови за више информација:
https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/covid-safe-travel
https://www.visitdubai.com/en/coronavirus-advisory
https://www.weqaya.ae/en/posts/covid-19-rules-for-air-travel-to-apply-t…
https://www.thenationalnews.com/uae/health/2022/03/03/covid-rules-for-e…
https://www.khaleejtimes.com/aviation/uae-flights-no-covid-pcr-tests-fo…

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Р. Србија и УАЕ имају потписан споразум о безвизном режиму. Безвизни режим односи се и на носиоце обичних пасоша обе државе, који имају право на улазак, излазак, транзит и боравак на територији УАЕ до 90 дана. Прекорачење овог рока се новчано кажњава новчаном казном.
Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци.

Приликом уношења и изношења новца потребно је надлежним царинским органима пријавити суме веће од 100.000 дирхама.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Министарство здравља и превенције УАЕ је увело нова правила за унос лекова и медицинских средстава за личну употребу у УАЕ. За унос наркотика, психотропних супстанци и контролисаних лекова по емиратским критеријумима, потребно је прибавити претходну сагласност Министарства здравља и превенције УАЕ. Детаљна упутства као и захтев може се поднети преко интернет странице министарства уз прилагање неопходне документације (рецепт, лекарско уверење и копија ПИ или емиратске личне карте), и то на следећој страници: http://www.mohap.gov.ae/en/services/Pages/361.aspx.
Без обзира што поседовање полисе здравственог осигурања није услов за добијање визе, пожељно да је наши грађани имају, како би касније могли да наплате трошкове евентуалног лечења.
Емирати воду добијају десалинизацијом морске воде, али у УАЕ постоје и природни извори воде. Вода је бактериолошки исправна, али се препоручује да се за пиће користи флаширана вода, док се вода из водовода може користити за туширање и остале потребе.

Сви хотели имају своју медицинску службу.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација је стабилна. УАЕ је једна од најсигурнијих земаља на свету. Стопа криминала је веома ниска.

ТРАНСПОРТ – Међународни аеродроми на које углавном долазе наши грађани су у Абу Дабију и Дубаиу. Не постоји ни једна железничка линија.
Путна мрежа је изузетно добро развијена. Сви делови Емирата су повезани аутопутевима. Саобраћај у гадовима се одвија по највишим светским стандардима.
Уколико се поседује туристичка виза УАЕ, може се изнајмити возило од Rent-A-Car агенција, зашта је довољна међународна возачка дозвола издата у Р. Србији.
Држављани Р. Србије који имају регулисан привремени или стални боравак у УАЕ, могу да изврше замену српске возачке дозволе за возачку дозволу УАЕ, без обавезе полагања возачког испита.

Санкционишу се све врсте саобраћајних прекршаја као и у другим земљама.

ОСТАЛО – Локална валута је дирхам (AED). Њена вредност према чврстим валутама варира у зависности од ситуације на међународном тржишту.
Картицама наших банака: Visa Electron и Master Card се могу куповати робе и плаћати услуге, као и подизати готовина из аутомата. У свим случајевима се зарачунава проценат за накнаду трошкова.
Обзиром да су УАЕ исламска земља, пожељно је прикладно облачење како за жене тако и за мушкарце.
Алкохол се може конзумирати само на месту где је обезбеђена дозвола за његово точење

 

Контакти:

Приликом боравка у УАЕ, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Абу Дабију, путем следећег контакт телефона +971 2 44 76 444 и електронске адресе consular.abudhabi@mfa.rs и embassy.abudhabi@mfa.rs