ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе:

Виза није потребна за боравак до 90 дана*

Напомена: *За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Држављанима Р. Србије, носиоцима обичних пасоша, није потребна виза за боравак у Уругвају до 90 дана у периоду од шест месеци рачунајући од дана првог уласка. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци, што важи и за регулисање боравка.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Србија и Уругвај немају уговор о међусобном здравственом осигурању својих грађана, стога се препоручује путно здравствено осигурање. Општи услови лечења у Уругвају су добри.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Генерално гледано безбедносна ситуација у земљи је добра. Улични криминал је присутан у Монтевидеу, у деловима града око луке. Препоручују се мере предострожности уобичајене за туристе и боравак у већим градовима или туристичким центрима.
Број телефона полиције у Монтевидеу је 911, а у остатку земље 02-911. Сва лица која, чак и не знајући, прекрше уругвајске законе могу бити протерана, притворена или ухапшена.
Казне за поседовање, коришћење или илегалну трговину дрогама су изузетно оштре у Уругвају.

ТРАНСПОРТ – Међународни аеродром у Уругвају је Караско у главном граду Монтевидеу, који је и главна уругвајска међународна лука.
Транспорт унутар Уругваја је безбедан и добро организован. Путеви у готово целој земљи су добри. Локални возачи често не поштују ограничења брзине и саобраћајне знаке.
За вожњу у Уругвају страни држављани обавезно морају поседовати међународну возачку дозволу.

ОСТАЛО – Уругвајски царински прописи су веома строги у вези са привременим увозим и извозом драгог и полудрагог камења, накита, оружја, лекова, биљака и биљног семена, порнографског материјала, запаљивих материја, појединих врста хране и антиквитета. Накит у вредности већој од 500 УСД мора се пријавити при уласку у земљу.
Приликом уласка и изласка из Уругваја, постоји обавеза пријаве кеш новца у вредности већој од 10.000 УСД, као и доказ о пореклу истог, уколико се поседује већа сума.
Уругвајска валута је пезос.
Прихватају се све важније светске платне картице. Цена хотелског смештаја у просеку је од 100 УСД до 300 УСД. За исхрану је дневно потребно од 60 УСД до 100 УСД.

Контакти:
Приликом боравка у Уругвају, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Буенос Аиресу (адреса: Montevideo 696 C1019 ABN, BUENOS AIRES, ARGENTINA), путем следећег контакт телефона: +54 11 / 4813-3445, +54 11 / 4813 3446 и електронске адресе: srb.emb.argentina@mfa.rs, која на нерезиденцијалној основи покрива Уругвај.