Букурешт: Репортажа на румунској националној телевизији TVR 1 о начину живота и традиционалним вредностима Срба

23. нов 2023.
У oквиру емисије „У потрази за благостањем”, на националној телевизији Румуније TVR 1 емитована репортажа из резиденције амбасадора Републике Србије у Румунији Стефана Томашевића, снимљена на дан његове славе – Свете Петке, у којој су амбасадор и његова супруга говорили о томе како се слава обележава у Србији, као и њеном значају који има у српској верској традицији.

Том приликом Томашевићи су приказали и објаснили како изгледају најважнији обичаји које спроводе на дан славе – паљење свеће уз икону свеца који се слави, читање молитве, ломљење славске погаче, служење жита и вина у кругу најближих.

У готово шестоминутном интервјуу током ког су у позадини емитовани промотивни туристички снимци из различитих делова Србије, амбасадор Томашевић и супруга говорили су о значају који слава има у Србији, истакавши да се она у појединим местима чак слави и по неколико дана, као и важном месту које очување традиције заузима у нашем друштву.

Одговарајући на питање како Срби успевају да одрже баланс у животу, истакли су да људи у Србији раде пуно, али да сваки слободан тренутак гледају да проведу са породицом и пријатељима, посећују манастире, одлазе на неке од бројних планина које Србија има, посећују језера, реке и бање. 

Указали су да су Срби традиционалан народ, али и спортска нација, те да у сваком граду, општини или селу постоје кошаркашки и спортски терени, где, после посла и школе, многи одлазе да се рекреирају.

Додали су да је значајан део становништва јако активан, да доста њих трчи, вози бицикл, планинари, те да се Срби могу оценити као здрава нација.

Водитељку је занимало у чему је тајна таквог живота, на шта су указали да је реч о страсти и врло јаком менталитету, где је најбољи пример Новак Ђоковић - најбољи тенисер у историји тог спорта, али и да одличне резултате остварујемо и у другим спортовима, нпр. кошарци. 
Амбасадор Томашевић је истакао да све више наших спортиста долази у Румунију и румунских у Србију, да је и тренер румунске кошаркашке репрезентације српског порекла, те да управо та размена спортиста између наших земаља представља један добар правац сарадње, а да је у плану и изградња једног заједничког, српско-румунског кошаркашког кампа у Бузиашу, у близини Темишвара, оценивши овај пројекат као јако важан за све љубитеље кошарке, а посебно младе генерације.

За крај интервјуа, нагласили су да ће из Румуније понети само најлепше успомене и да слободно могу рећи да се у Румунији осећају као код куће.