Ђурић: Неопходно је пронаћи правично решење на КиМ

20. апр 2021.
Амбасадор Србије у Сједињеним Америчим Државама Марко Ђурић казао је да је Србија потпуно свесна реалности с којом је суочена на Kосову и Метохији, нагласивши да је неопходно пронаћи правично решење, којим би и Београд и Приштина били једнако задовољни.

У интервјуу за месечник „Вашингтон дипломат“ амбасадор Ђурић рекао је да је Kосово и Метохија за Србе колевка националног идентитета и место где почивају наши краљеви и наши свеци.

Амбасадор Ђурић истакао је да на Косову и Метохији живи и српски народ, те да Србија своју јужну покрајину сматра делом своје територије.

Такође, Ђурић је подвукао да је Србија отворена за разговор базиран на компромису којим би се решило питање Косова и Метохије, а у региону успоставили трајни мир и стабилност.

„Желимо да се то учини тако да се ниједна страна не осети повређеном, тако да се бар делимично задовоље амбиције и једних, и других. То свакако није лак задатак. Али морамо почети да разговарамо, јер боље је да разговарамо хиљаду дана, него да и један дан будемо у сукобу“, указао је Ђурић.

Он је подсетио да се економски напредак неће догодити све док се не пронађе решење за политички ћорсокак у којем се налазе Београд и Приштина.

Амбасадор Ђурић због тога жели да амбасада Србије у Вашингтону постане раскрсница за сарадњу и економски напредак обе стране, место које ће утицати на то да се сруше све вештачке баријере које ометају слободан проток робе, људи, услуга и капитала.

„Желимо да створимо балканску, мини шенген зону, која би представљала исто оно што је учињено и у Западној Европи. Очекујем да ће бити веома тешко сарађивати са новом владом тзв. Kосова јер је нови премијер (привремених институција самоуправе у Приштини) Аљбин Kурти на самом почетку свог мандата изјавио да дијалог са Србијом неће бити његов приоритет“, наводи Ђурић.

Амбасадор Србије закључио је да мисли да је такав став погрешан, јер је Приштини решење конфликта потребније него Бограду.

„Наша економија расте, а на тзв. Kосову имате 30 одсто радно способних који су незапослени“, предочио је Ђурић и истакао да је његов приоритет, као амбасадора Србије у Вашингтону, да продуби везе између Вашингтона и Београда и ојача поверење између две земље.

„Волели бисмо да председник САД дође у посету Србији“, поручио је амбасадор Ђурић у интервјуу за вашингтонски лист.

Извор: Танјуг