Јереван: Амбасадорка Панајотовић Цветковић са министарком здравља Јерменије

01. Aug 2022.
Амбасадорка Републике Србије у Јерменији Татјана Панајотовић Цветковић састала се са министарком здравља Јерменије Анахит Аванесјан.

Министарка је честитала амбасадорки Србије ступање на дужност у Јеревану и пожелела успех у раду, истичући жељу за унапређење сарадње Јерменије и Србије на плану здравства.

У срдачном и садржајном разговору, саговорнице су позитивно оцениле развој билатералних односа и политичког дијалога, са посебним акцентом на солидарност и пријатељске везе између српског и јерменског народа, отварање Амбасаде Србије у Јеревану, као и очекивање да у наредном периоду буде отворена дипломатска канцеларија Јерменије у Београду.

Амбасадорка Панајотовић Цветковић је пренела спремност за развој сарадње у области здравства, посебно на плану уговорне сарадње и размене знања и искустава.
Министарка Аванесјан је издвојила могућности на плану размене експерата и медицинског особља, сарадње између универзитетских здравствених установа, размене искустава о механизму брзог реаговања у ванредним ситуацијама, као и размене искустава у контексту реформе примарног здравственог система која се тренутно спроводи у Јерменији.

Обавестила је да ће, уз подршку Светске здравствене организације, у октобру 2022. у Јеревану бити одржан Глобални састанак тимова хитне медицинске помоћи  и упутила позив министру здравља Републике Србије да посети Јерменију.