Јереван: Амбасадорка Панајотовић Цветковић са председником Јерменије

12. мај 2022.
Амбасадорка Републике Србије у Јерменији Татјана Панајотовић Цветковић састала се са председником Јерменије Вахагном Хачатурјаном.

Амбасадорка је, у име председника Републике Србије Александра Вучића, честитала председнику Хачатурјану ступање на нову дужност, пожелела пуно успеха у даљем раду и захвалила на честиткама које је упутио председнику Србије поводом његовог реизбора на највишу функцију.

Рекавши да је почаствована што је постављена за првог резидентног амбасадора Србије у Јерменији, истакла је да је у претходном периоду, упркос пандемији и дешавањима у региону, забележено неколико значајних резултата на билатералном плану.

Осврнула се на отварање Амбасаде Србије у Јеревану, укидање виза, упућивање хуманитарне помоћи из Србије као помоћ у борби против COVID-19, посету председника Народне скупштине Јерменије, садашњег МИП Арарата Мирзојана Србији, ступање на снагу Споразума о слободној трговини Србије са земљама ЕАЕУ, међу којима је и Јерменија итд.

Акценат је ставила на перспективне билатералне сарадње, развој политичког дијалога, економску сарадњу, као и сарадњу на плану културе, образовања, спорта, у оквиру мултилатиларних платформи.

Уз захвалност на подршци Јерменије територијалном интегритету Србије, представила је ситуацију у вези са актуелном ситуацијом, дијалогом Београда и Приштине, са нагласком на потребу формирања Заједнице српских општина.

Председник Хачатурјан је честитао амбасадорски на постављењу и позитивно оценио билатералне односе, наглашавајући пријатељство две земље, културно-историјске везе народа и бројне сличности, укључујући и пут одрживог и развоја демократије.

Констатовао је постојање потенцијала за унапређење односа, нарочито у области економије, туризма, информационих технологија, фармацеутске индустрије, спорта и др. У том смислу се очекује да ће Амбасада у Јеревану, као и планирано отварање дипломатске канцеларије Јерменије у Београду, дати нови импулс снажењу дипломатских односа.

Саговорници су разменили информације о актуелној ситуацији на унутрашњем плану у две земље, као и догађањима у региону.