Њујорк: Генерални конзул Божовић и амбасадорка Никшић на Гала вечери Теслиног научног центра

17. нов 2023.
Генерални конзул Републике Србије у Њујорку Владимир Божовић, заједно са амбасадорком Љиљаном Никшић, начелницом Одељења за миграциону политику, дијаспору и социјалне споразуме Министарства спољних послова Републике Србије, био је специјални гост Гала вечери, коју је организовао Теслин научни центар (TSCW) у Ворденклифу (Лонг Ајленд), где је смештена последња Теслина лабораторија.

Приликом овог значајног догађаја, којем је присустовало преко три стотине угледних грађана САД, генералном конзулу Владимиру Божовићу уручено је признање за успостављање институционалне сарадње између Републике Србије и ТSCW.

Амбасадорка Љиљана Никшић је овом приликом тиму TSCW, на челу са директором Марком Алесием, као и Фондацији Елона Маска, за изузетан допринос у спасавању Теслине лабораторије, уручила специјална признања: титуле Тесла амбасадора, које је, поводом осам деценија културе сећања на великог светског научника, установио министар спољних послова Ивица Дачић.

Генерални конзул Божовић је са амбасадорком Никшић обишао Теслину лабораторију, као и кућу на обали Атлантског океана у којој је током рада у лабораторији боравио Никола Тесла. Такође су посетили и виноград и дестилерију где се производи висококвалитетно Тесла бело вино.

Ова посета обухватила је и обилазак чувеног хотела Њујоркер на Менхетну, где је Тесла провео последњу деценију свог живота, а затим и Брајант парка и Теслиног угла у срцу Њујорка.