Сеул: Амбасадор Грбић са министром здравља Републике Кореје на „World Bio Summit 2023“

20. нов 2023.
Као представник Републике Србије, амбасадор у Сеулу Немања Грбић присуствовао је свечаној церемонији отварања „World Bio Summit 2023“, скупа који се у Сеулу одржао у заједничкој организацији Владе Републике Кореје и Светске здравствене организације (СЗО).

Учешће на овом важном скупу узели су представници држава, међународних организација и фондација, истраживачких институција, као и дипломатски кор акредитован у Сеулу, а његов главни циљ јесте размена знања, искустава и добрих пракси у областима против-пандемијског деловања, биотехнологија, фармације, јавног здравља и др. 

Током свечане вечере која је уприличена поводом отварања самита, амбасадор Немања Грбић имао је прилику да разговара са корејским министром здравља Ћо Кју-хонгом, коме је пренео заинтересованост Републике Србије за сарадњу са Републиком Корејом у области здравства генерално, а посебно у домену развоја, производње и дистрибуције вакцина против заразних области, имајући у виду глобалну лидерску улогу Кореје, као и компанија из ове земље, управо у овим областима.

Укратко је упознао саговорника са актуелностима, као и  сарадњом коју су две земље остваривале током пандемије Ковид-19, а која је била својеврстан одраз солидарности и пријатељских веза које између њих постоје.

Такође, пренео је да је у Сеулу на програму обуке Глобалног хаба за едукацију у области био-индустрије недавно боравила група наших стручњака са Фармацеутског факултета Универзитета у Београду, Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“, као и Института за примену нуклеарне енергије, што је одраз сарадње две земље у овој важној области. 

Министар Ћо је изразио задовољство изнетим информацијама, те изразио наду да ће наредне године Србија имати представника на самиту и на министарском нивоу, што би била прилика за билатерални састанак и наставак разговора о потенцијалима за будућу сарадњу у областима од обостраног интереса.