Скопље: Амбасадорка Јовановић отворила изложбу „Жена.“

15. мај 2024.
Амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији Невена Јовановић свечано је отворила изложбу фотографија Историјског архива Ниша под називом “Жена." која је представљена македонској публици у Музеју македонске борбе у Скопљу, а у организацији Српског културно информативног центра СПОНА.

Aмбасадорка Јовановић је захвалила организаторима изложбе на њиховом преданом и пожртвованом раду, те немерљивом доприносу зближавању српског и македонског народа, истичући значај унапређења културних веза две земље. Истакла је да изложба „Женa.“ говори о богатству нашег културног наслеђа и снази жена са ових простора.

На свечаном отварању, амбасадорка Јовановић је поручила да су многе жене у нашој славној историји оставиле дубок траг, и да у свакој од жена са ових простора има и мудрости Царице Милице, храбрости Чучук Стане, одважности Милунке Савић, топлине Косовке девојке и пожртвованости младе Гојковице. Она је додала да нас управо то обавезује да наставимо да градимо боље друштво за оне које долазе после нас. 

Изложба аутора Бобана Јанковића и Бојане Дашић је прича о трансформацији жене у периоду од седам деценија и приказује фотографије, наизглед, обичних жена, које су својим животима, радом, борбом, упорношћу и истрајношћу исписивале историју и стварале будућност свих нас.