Токио: Сусрет са полазницама програма менторства НПО „J-Win“ и студентима Универзитета Аојама Гакуин

15. мај 2024.
У Амбасади Републике Србије у Јапану организован је нови сусрет амбасадорке Александре Ковач са полазницама програма менторства за пословне жене НПО „J-Win“, у сарадњи са Универзитетом Аојама Гакуин.

Дискусији на тему унапређења родне равноправности у политици и привреди су се, поред Кјоко Окутани из „Deloitte Touche Tohmatsu LLC“ и Ајуми Шигитани из „Tokyo Gas Co. iNet2,, другу годину заредом, прикључили професори и студенти поменутог Универзитета, који има Споразум о сарадњи са Универзитетом у Београду.

У уводном обраћању, амбасадорка Ковач је захвалила на учешћу студената, имајући у виду да је размена мишљења у Амбасади организована управо са идејом подршке грађењу њихових будућих каријера и јачању улоге младих у друштву.

Говорила је о циљевима програма менторства „J-Win“, као и о напретку и резултатима Србије на плану постизања родне равноправности као Одрживог циља 5.

У динамичној дискусији која је уследила, полазнице програма су пренеле своја искуства и изазове са којима су се суочавале током напредовања у каријери. Такође су указале на актуелне праксе, политике и случајеве из корпоративног света у одговору на потребу већег оснаживања жена у јапанском друштву.

Студенти су представили своја запажања и искуства из породичног, друштвеног и академског окружења.

Интересовали су се за узрочнике родне неједнакости на глобалном и националном плану, затим за актуелне прилике у српској дипломатији и друштву у контексту оснаживања жена, као и за постојећа системска решења против родне дискриминације, и у циљу подршке равнотежи између посла и породице.