Вашингтон: Амбасадор Ђурић у посети Калифорнији

17. нов 2023.
Амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић боравио је у радној посети савезној држави Калифорнији у циљу даље промоције и проширења сарадње са САД у области привреде, информационо-комуникационих услуга и технологија.

Током посете, Ђурић је обишао седишта компанија „Тесла“ и „Ривијан“, чије је руководство истакло посебно задовољство досадашњом сарадњом и пословањем у Србији, као и квалитетом и образовним профилима наше радне снаге, указавши да се њихов највећи развојно-истраживачки центар у Европи налази управо у Београду.

„Поносни смо на чињеницу да је наша земља препозната као највећи центар за технолошки развој у региону. Не постоји ништа што држава Србија неће учинити да привуче и задржи водеће светске технолошке компаније“, рекао је том приликом Ђурић.

На маргинама састанка у оквиру APEC форума, који је ове седмице у Сан Франциску окупио највеће светске лидере, амбасадор Ђурић учествовао је на посебној манифестацији „Најбоље из Калифорније“ у организацији конгресмена Ерика Сволвела.

У разговору са начелником калифорнијског округа Аламида Дејвидом Хаубертом, амбасадор Ђурић информисао је, између осталог, да је Београд ових дана по други пут домаћин међународног сајма вина, хране и туризма под називом „Винска визија Отвореног Балкана“, који је ове године окупио више од 600 излагача из скоро 30 земаља.

У том контексту, на састанку је договорено братимљење чувене калифорнијске винске регије Ливермор и једног од српских винских региона, у оквиру којег ће бити организована и тромесечна пракса наших енолога у калифорнијским винаријама.

„Узлазни тренд привредне сарадње наших двеју држава наставља се захваљујући очуваној стабилности круцијалних економских показатеља Србије, због чега наше тржиште ужива поверење и потрошача и инвеститора. Одговорном политиком председника Александра Вучића и Владе Србије, наша земља једна је од ретких која је, нарочито у последњих неколико, на глобалном плану, изазовних година, успела да оствари кумулативни реални раст БДП-а од око 9,5%, затим рекордне приливе страних директних инвестиција, као и наставак раста запослености и зарада у приватном сектору“, подвукао је Ђурић.

Амбасадор Ђурић састао се и са председницом Привредне коморе Силицијумске долине Харбир Батијом, коју је је упознао са макроекономским кретањима у Србији, посебно указавши на значајан раст робне размене између Србије и САД, која је у 2022. години била у рекордном износу од 1,2 милијарде долара.

Такође, сусрео се и са представницима организације „Српски предузетници“, која већ седам година окупља најуспешније предузетнике српског порекла у Америци и промовише српску привреду и индустрију на територији САД.