Интервју ППВ и МСП Дачића за "Фокус" Б92ТВ

30. нов 2022.
Министар спољних послова Ивица Дачић гостовао је у емисији "Фокус" на ТВ Б92 где је говорио о свим актуелним темама.

На самом почетку, акценат је ставио на дијалог Београда и Приштине као и о идеји премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија да се дијалог са Београдом оконча до пролећа наредне године.

Министар је казао да Курти не поштује Бриселски споразум, као и да он не жели да формира, ни да настави дијалог док се не разговара о независности Косова.

Истакао је да се за то време Србија сваки дан суочава са различитим притисцима и уценама.

"То је стара идеја Албанаца и добро је што се о томе јавно говори, јер неки у Европи и САД мисле да је то наша идеја, али једини циљ свих Албанаца јесте уједињење у тзв. велику Албанију", истиче он.

Министар се затим осврнуо и на ЕУ и њихов став према тзв. Косову, где је рекао да уколико неког прихватите као кандидата за чланство у ЕУ, то значи да сте ви њега већ определили као државу.

Како је рекао, ми никада нећемо одбацити никакве планове, "само смо рекли шта је за нас неприхватљиво, а то је да Косово буде чланица ЕУ".

"Западњаци кажу да не могу да натерају Куртија, а како можете нас да натерате на било шта?", упитао је Дачић и додао:

"Ми немамо већину у ЕУ, али имамо пет земаља које не призњу Косово, имамо Мађарску која је рекла да неће гласати за чланство Косова у Саверт Европе и ЕУ иако су признали тзв. Косово, па да ли је наш интерес да ми нарушавамо односе са тим земљама".

Како је казао, за Србију су Русија и Кина земље број један и Србија не треба да нарушава односе с њима.

За сам крај гостовања, Ивица Дачић је истакао да Србија не дели лекције никоме, али је додао да исто тако Србија није глупа.

"Ми врло добро знамо о чему се ту ради", закључио је Дачић.

Извор/Фото: Б92/Танјуг, Раде Прелић