Дачић за Глас Америке: Не можемо да пустимо руку Русије док Запад не пружи другу руку

02. нов 2022.
Србија жели да нађе заједнички интерес са западним земљама и договор око Косова, али не може да пусти „једину руку која је држи изнад провалије“ по том питању, а то је Русија, каже у интервјуу за Глас Америке Ивица Дачић, министар спољних послова Србије, који је недавно други пут ступио на ту дужност.

Он сматра да је витални интерес ЕУ да Србија буде њена чланица, али да истовремено западне земље актуелном политиком гурају Београд ка Москви. Шеф српске дипломатије каже и да спољна политика Србије мора да буде "велеслалом".

Говорећи о седници Комитета министара Савета Европе у четвртак, Дачић каже да се питање чланства Косова вероватно неће наћи на дневном реду сутрашњег састанка, али да то не значи да је ствар решена.

"Република Ирска (председавајућа) је одустала и неће то предложити на седници Комитета министара. Да ли ће неко други предложити, то не знамо, али не верујем, јер су за то потребне неке припреме. Значи, то се сада преноси на следећег председавајућег, то је Исланд и сада морамо да радимо са Исландом“, каже Дачић.

Глас Америке: Како Вам делује тренутна ситуација на Косову, да ли је ближе ескалацији или дијалогу?

Дачић: Очигледно је да приштинска страна прижељкује одређену врсту ескалације, односно прижељкује да Србија буде оптужена да је реметилачки фактор. Зато приступамо веома пажљиво, ми желимо свима да дамо до знања да ми желимо дијалог, желимо мирно решење свих проблема, једино на шта не можемо да пристанемо је да неко малтретира грађане, примењује силу, да их терорише, то не можемо да дозволимо. Мислим да је веома важно да је неки ниво вербалне осуде који постоји од западних земаља, укључујући и Америку, мало повишен у односу на Приштину. С тим што ту недостаје завршетак реченице - односно ако се то не деси, шта ће да се деси? Мислим да Приштина без тога неће превише да се обазире на такве врсте изјава“.
"Питам америчке партнере- шта је понуда за нас?"

Глас Америке: У вези са санкцијама Русији, много сте о томе говорили у јавности и једном приликом сте рекли да „можемо да уведемо санкције Русији, али не можемо да се одрекнемо Косова“. Због чега повезујете те две ствари и зашто мислите да би Русија, када би јој Србија увела санкције, променила став о Косову?

Дачић: То је логика великих сила. Зашто велике силе Запада инсистирају да Србија уведе санкције Русији? Зашто не разумеју позицију Србије? Па исто тако и Русија неће разумети позицију Србије. Велике силе размишљају логиком својих интереса, а ми размишљамо логиком нашег интереса, а то је тај да ми сада, када бисмо говорили о Русији и Украјини са аспекта тога да немамо проблем нашег територијалног интегритета, ми би увек гласали као што гласамо принципијелно, против те војне интервенције, агресије, за очување принципа територијалног интегритета. И ми увек тако гласамо било да је реч о Косову, Украјини, неком другом делу света. А западне земље и Русија селективно гледају на то, у једном случају се позивају на то, у другом случају раде другачије.

Глас Америке: Руски председник Владимир Путин је, покушавајући да легитимише сецесију Доњецка и Луганска употребио пример пресуде Међународног суда правде о Косову. Управо на линији онога што сте рекли да велике силе гледају своје интересе, на основу чега верујете да Русија не би променила своју позицију која тренутно одговара Србији у вези са Косовом, ако би јој њени интереси налагали другачије?

Дачић: Мислим да је овде реч о томе да свака од великих сила користи аргументе који јој одговарају. У овом тренутку Русији одговара да се позива на то "кад може Косово, може и Донбас". Али, није само Русија која ће се на то позивати, па и Каталонија каже "кад може Косово може и Каталонија". Да будем искрен, и Република Српска може сутра да каже „кад може Косово, може и Република Српска“. Са друге стране, Запад ће рећи то није исто, Косово је случај суи генерис, немојте ви да се поредите са Косовом, а ни једни ни други нису у праву. А ми морамо да се бринемо о нашим интересима. Односно, шта се дешава, да поједноставим то питање, а пошто је ово Глас Америке да питам наше америчке партнере: ако уважавају наше интересе, шта је понуда, шта је предлог за нас? Шта је то што би био заједнички интерес Србије и Америке, када је реч о нашим проблемима? Шта је то што је предлог, ако је вама важно да Србија буде део ЕУ, да уведе санкције Русији и све остало. Ваљда су свесни тога, ако ми то урадимо, ми остајемо без подршке Русије у Савету безбедности УН.

Глас Америке: А шта би била боља понуда?

Дачић: То је праведна понуда за решење питања Косова. Па не може понуда бити гласајте за санкције Русији, а друга тачка примићемо Косово у УН и Савет Европе. Па чекајте, нисмо ми пали с Марса па сад не знамо да гледамо шта је наш интерес. Ово је за нас лоша опција. Ми хоћемо договор, хоћемо, али нико не пушта руку док је изнад провалије док не добије другу руку. А која је то друга рука? Јер они хоће да пустимо ту једну једину руку коју држимо. Ја сам потпуно конкретан и практичан, и то сам причао и 10 година уназад и у Вашингтону - све док је проблем Косова актуелан, ми морамо да водимо рачуна о онима који подржавају наше интересе око тога.
"Велеслалом" српске спољне политике

Глас Америке: Говорили сте у јавности о томе да ће се санкције Русији одлагати докле год буде могла да се трпи штета. Које су то црвене линије?

Дачић: Углавном сви то гледају да је то економска штета. Штета може да буде и другачија, а то је – ми можемо да кажемо „нас Косово више не занима“. Али, да ли је то наш став? Ми морамо да будемо свесни да и једно и друго и треће не може. Значи, морамо да водимо балансирану политику, да спољна политика земаља као што је Србија мора да буде велеслалом, од једне до друге тачке, а да ипак прођете кроз циљ.

Глас Америке: А циљ је, што је и влада прокламовала као стратешки правац - Европска унија. Сматрате ли лицемерним такво трасирање ако се у овој ситуацији, када је рат у Украјини, Србија понаша као да није део тог клуба, можда чак и потпуно супротно?

Дачић: Сматрате ли лицемерним да се тај клуб залаже за територијални интегритет Украјине, а не залаже се за територијални интегритет Србије? Ми не можемо да волимо више територијални интегритет других земаља него што је наш. Ја немам ништа против, али ако говоримо о усаглашавању спољне политике, хајде да говоримо и о усаглашавању спољне политике ЕУ са принципима међународног права. Исти аргументи који се користе за Украјину, само уместо Украјине прецртајте и напишите Србије… Је л ви мислите да је интерес ЕУ да Србија уђе у ЕУ? Ја мислим да је то њихов витални интерес. Ваљда је витални интерес свих тих земаља да Србија буде део западног система? Па како онда западне земље својом политиком према Србији гурају Србију ка Русији? Јер немамо коме да се обратимо… они су нас довели у ситуацију да немамо избора, односно имамо један једини избор, а то не смеју никада да дозволе.

Глас Америке: Поменули сте повлачење или замрзавање признања Косова, председник Србије је рекао да „у фиоци“ држи имена осам држава које су повукле признање. Очито је да се наставља са том дипломатском кампањом. Шта Србија нуди земљама за које желе да повуку признање Косова, и да ли смо некада због тога имали проблема са ЕУ?

Дачић: Чекајте, јел мислите да они стварно знају где је Косово и шта Косово значи и да ли су уопште признали, или нису признали Косово? Јел ви разумете да сам ја убеђивао неке министре да су признали Косово, а они ме убеђују да нису? И да ме после сат времена зову и кажу да ипак јесу. Проблем је у томе што је Косово на томе радило. Што је Косово ишло, нудило, помагале су им велике западне земље, а ми нисмо нашли за сходно ни да посетимо те земље и подсетимо на историјске заједничке тренутке и све остало. Ми нудимо споразуме о стратешкој сарадњи, да видимо шта једни другима можемо да помогнемо, стипендије за студенте, видите да сад не дају да укидамо визе, да сад злоупотребљавају визе да долазе и тако даље..

Глас Америке: Зар то није био случај са Бурундијем? (који је повукао признање Косова и донедавно био у безвизном режиму Србије, док ЕУ није запретила да ће Србији укинути визе, прим. нов)

Дачић: Јесте са Бурундијем, али знате колико има тих Бурунђана који су дошли? Две хиљаде. Е, ако ће тих две хиљаде Бурунђана да сруши овај чврсти систем ЕУ, онда је то трагикомично.

Споразум о стратешком партнерству са САД

Глас Америке: Састали сте се са америчким амбасадором Кристофером Хилом, сагласили сте се да има много тема о којима треба да се разговара. Шта је приоритет у односима са Америком?

Дачић: Ја мислим да треба радити на томе да се постигне, није то на мени иако сам више пута предлагао, већ више на председничком нивоу – да се размишља о споразуму о стратешком партнерству. Али, опет, тај споразум не треба да буде само на папиру, већ треба стварно да се пронађу заједнички интереси, и онда можете да размишљате о пакету за Србију. Овако, да ми немамо одговарајући предлог о којем би могли да размишљамо, не говорим о билатералним односима већ о најтежем питању као што је Косово, а опет, сигуран сам да без Америке тај проблем никада неће бити решен.

Глас Америке: Ви сте про-источно оријентисан политичар, похвално говорите у јавности и о Русији и Кини. Шта мислите, какву поруку западним земљама је послало Ваше именовање баш на ову позицију?

Извор/Фото: Глас Америке