Интервју министра Селаковића за Вечерње новости поводом годину дана рада Владе

27. окт 2021.
За нама је година у којој је Србија, као мала али поносна земља, решена да љубоморно чува своју политичку самосталност и војну неутралност, била принуђена да се за своје интересе бори у једном сложеном и проблемима бременитом политичком окружењу.

Успели смо, међутим, да урадимо много на међународном плану: да се изборимо да се наша реч чује и да се наши државни и национални интереси уважавају као легитимни. Учврстили смо и обновили многа стара пријатељства, а са неким државама, са којима у прошлости нисмо увек имали складан однос, поставили смо темеље за изградњу боље сарадње. Посебна пажња посвећена је односима у региону, а наш одговор на провокације биле су економске иницијативе регионалног повезивања које свима могу да донесу добро. Србија ће наставити да наступа као успешна држава и као стуб стабилности и локомотива економског развоја региона.

Овако шеф дипломатије Никола Селаковић, у интервјуу за "Новости" сумира резултате министарства на чијем је челу, уочи првих годину дана рада Владе, а током којих је убележио чак 354 сусрета са страним званичницима, између осталог са 16 председника, 10 премијера и 110 министара спољних послова.

Улазимо ли у фото-финиш притисака на Србију да призна Косово и где је маневарски простор за нашу државу?

- Свако ко мисли да може косовско-метохијски проблем да реши тако што ће Србији "завртати руку" и терати је да призна једнострано проглашену независност, грдно се вара. Нити ће то решити тај проблем, а још мање ће Србија тако нешто да уради. Колико год да је маневарски простор за нашу државу узак и мали, толико је већа наша решеност да се свом снагом боримо за заштиту државних интереса на КиМ, за права српског и других неалбанских народа, права СПЦ, за очување наше верске, културне и историјске баштине.

Јесу ли тачне информације да велике западне силе, поготово САД, желе да се питање Косова заврши до краја 2022?

- Све то што неко сматра решењем, подразумева сагласност званичног Београда. Наш став по том питању је врло јасно изнео председник Александар Вучић, ми као чланови владе и премијерка тај став следимо. Ако неко мисли да је компромисно решење у коме ћемо ми прихватити нешто као решени статус - то нити је компромисно решење, нити је уопште решење. И ми на то не пристајемо.

Да ли нови амерички амбасадор Кристофер Хил долази у Београд да заврши започето деведесетих - да се коначно одвоји Косово, а РС утопи у БиХ?

- Видећемо како ће Хил деловати када преузме дужност. Али, нити су ово деведесете, нити су на власти људи који су били тада. Србија је данас не само једна од најбрже растућих економија у Европи већ и држава која је сидро, стуб стабилности у овом делу Европе. За Србију је важно да, поред тога што остаје на европском путу и гаји и унапређује стара пријатељства и партнерства, односе са САД уздигне на виши ниво. Наши 140 година дуги дипломатски односи јесу залог за будућност и нада да је такве односе могуће створити.

Колико су томе препрека наши добри односи са Москвом, што нам стално замерају из Вашингтона?

- Србија води самосталну и независну политику, а све одлуке се доносе у Београду. Наравно да се таква политика не допада увек свима. Наставићемо љубоморно да чувамо и унапређујемо ту мултивекторску спољну политику и не видим зашто би она била сметња за сарадњу са било ким.

Хоће ли Београд тражити да се и Москва директно укључи у преговоре о Косову?

- Свако решење до којег би се дошло мора да прође и Савет безбедности УН. А тамо седе и представници Москве и Пекинга, који за разлику од западних држава имају другачије ставове по овом питању. Сада се дијалог Београда и Приштине налази под окриљем ЕУ, као главног гаранта да ће се оно што ће се договором постићи и испунити.

Да ли ће Приштина поново покушати да постане чланица Унеско или неке друге међународне организације?

- Ми у сваком тренутку делујемо као да ће они то сутра учинити. Морамо да будемо спремни на такав фактор изненађења, а онда у складу са тим и да предузимамо одговарајуће мере и вучемо потезе.

Значи ли то да ће бити активирана отпризнавања Косова? Спекулише се да је бар 10 држава спремно на тај корак...

- Мислим да има и много више земаља које су вољне да своје позиције око КиМ преиспитају. Ми нећемо повући први потез, јер бисмо одмах били проглашени за провокаторе. Штавише, били смо спремни и да наставимо мораторијум на лобирања за признавања и отпризнавања договорен Вашингтонским споразумом, али у Приштини не постоји добра воља за поштовањем било ког споразума.

Недавно сте били у посети Ватикану. Може ли папа ускоро доћи у посету Србији?

- Света Столица одређује спољнополитичку агенду посета свога поглавара на основу комуникације са доминантним хришћанским заједницама у појединим земљама. То значи да је реализација папине посете Србији уско везана и за глас СПЦ. Уверен сам да ће две цркве по том питању остварити комуникацију и разговарати. За нас је важно то што министар спољних послова Свете Столице надбискуп Галагер, са којим сам разговарао у Ватикану, 22. новембра долази у Београд. Они имају принципијелан став непризнавања косовског сепаратизма као државности и њихова подршка Србији значи изузетно много.

Како гледате на оптужбе, поготово из региона, да је и обележавање годишњице оснивања Покрета несврстаних у Београду у функцији стварања "српског света"?

- Заиста не видим какве везе има једно с другим. Поносни смо на то што смо успели да организујемо вероватно највећи мултилатерални скуп у Европи у овој години, и то у време пандемије. Председник Вучић је позвао председнике свих некадашњих југословенских република да присуствују том скупу, а ја све министре спољних послова. Дошла су три заменика министара из Словеније, Хрватске и Северне Македоније, док из Бих и Црне Горе није било представника на том нивоу. Свако је имао шансу, и по мени је она била сјајна, да се на једном месту, а да то није Њујорк, видите са 37 шефова дипломатија држава из удаљених крајева света.

Рекли сте да у сталним нападима на председника Вучића и Србију има и недозвољеног иностраног мешања. На кога сте мислили?

- Вучић смета због тога што Србија више није на коленима већ је данас неупоредиво политички стабилнија, правно уређенија и економски снажнија држава, која је замајац развоја региона. А као таква држава, без икакве дилеме, може да одговара само себи и српском народу, ма где он живео. Онај коме таква Србија не одговара, радиће све што може да сруши онога који је главни разлог тога што је Србија данас таква каква јесте, а то је председник Вучић.