Селаковић: Посета Бангладешу подстицај јачању наших укупних веза

27. мај 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изразио је задовољство што је његовом посетом Бангладешу обележена 50. годишњица успостављања дипломатских односа две државе, који, како је подсетио, датирају из периода СФРЈ, уједно, указавши да је југословенски председник Јосип Броз Тито знатно помогао овој земљи да уђе у УН и Покрет несврстаних земаља.

 „Маршал Тито и отац нације, Шеик Муџибур Рахман, учинили су односе двеју земаља веома јаким”, рекао је Селаковић у интервјуу за бангладешки медиј „Бизнис стандард“, подсетивши да је Шеик Муџибур Рахман посетио Београд, а да је касније Тито посетио Даку.

Селаковић је казао да је Србија наследница Југославије и да је опредељена за јачање односа са пријатељским земљама.

„Не заборављамо наше старе пријатеље и партнере. Желели бисмо, не само да одржимо односе са њима, већ да пронађемо најбољи начин да то подигнемо на виши ниво", додао је он.

Поводом посете Бангладешу, иначе прве посете српског високог званичника од 1974. године, министар је истакао да је она јасан показатељ наше воље да подстакнемо политичку, економску и социјалну сарадњу са Бангладешом.

Током дводневне званичне посете, Селаковић се састао са министром иностраних послова Абдулом Моменом, председницом парламента Шири Чодари, као и са представницима пословне заједнице.

Српски министар је рекао да је импресиониран резултатима економских реформи које води премијерка Шеик Хасина.

„Заиста је импресивно како је Бангладеш почео пре 50 година као једна од најсиромашнијих земаља на свету, а сада се креће ка томе да постане развијена земља. Даћу све од себе да се наши лидери, премијерка Бангладеша и наш председник сретну што пре“, истакао је министар.

Описујући Србију као индустријску и пољопривредну земљу, Селаковић је рекао да нам је потребна квалификована и обучена радна снага коју Бангладеш има.

Према његовим речима, Србији је из Бангладеша потребна квалификована и полуквалификована радна снага из области грађевинарства и пољопривреде, а српске компаније су веома задовољне радницима из ове земље.

Министар је казао да је са највишим званичницима Бангладеша разговарао и о могућности закључења споразума о размени радне снаге.

Када је реч о компликованој процедури за добијање виза, Селаковић је рекао да је Србија спремна да уведе ефикасније начине за обезбеђивање виза, укључујући отварање конзулата у Даки.

Позивајући се на економске податке, српски министар је рекао да је у прошлој години робна размена била 108 милиона долара, од чега је 105 милиона био извоз из Бангладеша.

Рекао је и да би Бангладеш могао имати користи од оснивања заједничких предузећа са Србијом у областима попут текстилне индустрије, али и извоза на тржиште Европе и Евроазијске уније.

„Имамо споразум о слободној трговини са ЕУ, која има тржиште од више од пола милијарде људи. Имамо споразум о слободној трговини са Евроазијском унијом – то значи Русијом, Белорусијом, Казахстаном, Туркистаном и Јерменијом – што је тржиште од 200 милиона. Такође, имамо споразум о слободној трговини и са Турском која је тржиште од 85 милиона. Кад се сабере, то је тржиште од скоро 800 милиона људи на којем је роба из Србије ослобођена царина“, прецизирао је Селаковић.

Он је предложио да се пронађу компаније у обе земље које би заједно радиле на производњи нових производа намењених овом тржишту.

Министар Селаковић је казао да Србија жели да подржи младе из Бангладеша.

„Мислимо да млади у вашој земљи нису добро информисани о српским стипендијама. Нудимо пуне стипендије, а у последњих 10 година само су два студента из Бангладеша искористила ту прилику", рекао је министар.

Српски шеф дипломатије говорио је и о актуелној глобалној ситуацији, истакавши да сукоб Русије и Украјине има огроман утицај на свет у целини.

 „Наша земља је једина држава у Европи која се није придружила санкцијама Русији. Један од разлога је што санкције не сматрамо ефикасним начином за решавање кризе, а други је тај што је моја земља била под санкцијама скоро десет година“, рекао је Селаковић,  додавши да је Србија од Русије зависна у снабдевању гасом и нафтом.

„Видимо да Бангладеш покушава да остане неутралан. Ценимо такву позицију, то показује да имате суверену спољну политику“, закључио је министар.

Фото: Мумит М/ТБС