У изазовним околностима, да не страдамо ''док се слонови туку''

03. јан 2022.
Промене у земљама Европске уније сигурно ће, у одређеној мери, утицати и на европски пут Србије, као и на однос тих земаља према нашој држави, а колико - показаће време, каже министар спољних послова Никола Селаковић и истиче да је зато важно да се Србија фокусира на оно што зависи од ње саме.

Селаковић поручује и да је у сложеним, изазовним односма и околностима, какве су данас у свету, главни задатак Србије да сачува себе и обезбеди сигурну будућност за грађане.

"То данас није лако оствариво, јер политичких жаришта има много, а ми треба да будемо свесни оне индијске пословице да ''када се слонови туку, трава страда'' и не треба да дозволимо себи да у било којој од тих ситуација страдамо", наглашава Селаковић у интервјуу за Танјуг.

На питање колико промене у земљама чланицама ЕУ, попут одласка Ангеле Меркел са места канцеларке у Немачкој након 16 година или предстојећи председнички избори у Француској, могу да утичу на евроинтеграције Србије, Селаковић каже да у одређеној мери сигурно утичу, а колико - показаће време.

Ипак, примећује да неће бити промена у томе да је Немачка економски мотор развоја ЕУ, а Француска једина држава у ЕУ која је стална чланица Савета безбедности УН и, уз то, и једина нуклеарна сила.

"То су константе, а да ли ће неки други у међувремену ојачати, то ћемо видети... Оно што је за нас важно јесте да се фокусирамо на ствари које зависе од нас самих. Фокусирали смо се на спровођење унутрашњих реформи и то је, уз спољнополитичке напоре и вредновано", додао је он.

Како каже, са Србијом, која је сигурна дестинација за инвестиције свако хоће да сарађује, јер то значи да је Србија стабилна, правно уређена, предвидива, поуздана, развија инфраструктуру, држи реч, зна шта су јој циљеви, али чува и унапређује своја традиционална пријатељства.

"Са таквом Србијом свако жели да сарађује, а такву Србију ће све више у својим оквирима желети и ЕУ. Да ли промене у владама држава чланица могу да доведу и до промена у односу према нама, није искључено, али и ЕУ се и сама у својим оквирима суочава са изазовима и мора са њима да се избори", каже Селаковић.

Истиче да је у нашем интересу да се Унија избори са тим изазовима што пре, а то, каже, не говори као "заљубљеник у ЕУ", што никада није био, али указује да је ЕУ најуређенији тип друштва, да велики број грађана Србије одлази у земље Уније, да је 67 одсто наше трговинске и економске размене са ЕУ, а четири од осам суседа Србије су државе чланице ЕУ.

Поручује да је за Србију од кључне важности да се у спољној политици прво ослања на сопствену позицију, а она подразумева да смо држава која свој пут види у европским интеграцијама, љубоморно чува своја традиционална пријатељства, попут оних са Русијом и Кином, уз унапређење односа са САД.

Министар је подсетио да је у октобру 2021. године Београд био домаћих Самита у част шест деценија од оснивања Покрета несврстаних, који је окупио 120 делегација, међу којима и председника Генералне скупштине УН, 42 министра, од чега 37 министра спољних послова.

"То је нешто што показује колико је углед Србије у свету ојачан, колико је на високом нивоу и колико имамо пријатеља, а имамо их много", наглашава он.

Селаковић истиче да Министарство спољних послова у 2022. години очекује много тога што треба да се уради, а оно што је већ урађено, а што ће тек показивати свој смисао, је оснивање сектора за економску дипломатију, па ће свако дипломатско - конзуларно представништво Србије бити прва "контакт тачка" страним инвестицијама.

Као један од највећих резултата Србија, наводи то што је земља, поред економског напретка у време кризе пандемије вируса корона, остала суверена, самостална држава у којој се доносе одлуке које се тичу њене будућности и које се тичу живота свих њених грађана.

"То је данас у Европи и свету нешто што се не среће често, а то је резултат једне озбиљне политике коју је председник Александар Вучић почео да спроводи као председник владе и данас као председник Републике и која је природно происходила из свега онога што је рађено у самој Србији на јачању нашег државног система", навео је Селаковић и додао да је Србија озбиљност показала и током пандемије ковида 19.

Србија је, подсећа, омогућила и државама у региону и пријатељским државама света да добију вакцине, и тако показала суштину своје политике - не може да нам буде добро, када је само нама добро, већ када је добро и онима који живе поред нас.

Као врхунац те "приче", Селаковић истиче почетак производње једне вакцине у Институту “Торлак”, али и изградњу фабрике за производњу вакцина, што се очекује почетком 2022. године.

"Када погледате колико је то држава у свету успело и да је Србија једна од њих, то је фантастично”, каже Селаковић и додаје да је Србија успела да потисне све последице ковида 19 и на економском нивоу и бележи раст од 7,5 одсто.

Све наредне кораке које је вукла држава, од Вучићеве иницијативе "Отворени Балкан", па до чињенице да је ЕУ вредновала озбиљан рад на реформисању друштва, отварањем Кластера 4, за сваку је похвалу за нашу државу, руководство, али пре свега, грађане, навео је Селаковић.

Он је додао и да су Срби много страдали и деведесетих година 20. века на територији бивше Југославије и 2000-их од, како каже, последица неуспеле власничке трансформације и погубне транзиције, наводећи да треба да нам је доста страдања и да се више не упуштамо у такве врсте авантура.

"Не говорим да се неко свесно упуштао, али треба да научимо неке ствари на својим и туђим грешкама и да будемо промотер онога што се зове мирољубива политика, решавање свих врста изазова, конфликата, ризика кроз дијалог, мирним дипломатским средствима и да се уздамо у оно што је сигурно, а то су јасно прописана правила међународног јавног права у односу са државама чији је стуб поштовање територијалног интегритета и суверенитета", рекао је Селаковић.

 

Извор: Танјуг

Фото: Танјуг