Ђурић: Са државама Афричке уније не делимо само историју, већ нас веже и заједничка будућност

24. мај 2024.
Министар спољних послова Марко Ђурић, заједно са председницом Народне скупштине Аном Брнабић и амбасадором Краљевине Марока у Србији, као доајеном Групе амбасадора афричких земаља и шефова мисија у Београду, Њ.Е. Мохамедом Амином Белхажом, отворио је данас свечану церемонију обележавања Дана Африке и Дана пријатељства са народима Африке, у Палати Србија.

Министар Ђурић је указао да му је велика част да се обрати у години у којој се обележава 61. година од зачетка Афричког уједињења, од почетка процеса стварања афричког јединства, којем је Србија давала подршку од самог настајања.

„На почетку мандата нове Владе желим да пренесем свим окупљенима да смо добили јасну инструкцију и усмерење од највишег државног руководства да појачамо рад на унапређењу односа са братским и пријатељским државама Африке. Са државама Афричке уније не делимо само историју, већ нас веже и заједничка будућност у којој ћемо да растемо и развијамо се заједно", рекао је шеф српске дипломатије. 

"Имао сам част да са председником Србије Александром Вучићем представљам Србију на управо завршеном заседању Генералне скупштине УН, на коме је земљи коју представљам покушано да се стварањем негативне политичке кампање стави жиг геноцида и срамоте. Желим да захвалим афричким државама због чињенице да је 37 од 54 афричке земље одбило да подржи резолуцију", нагласио је Ђурић и додао да Србија неће заборавити ко су јој били пријатељи.

Ђурић је оценио да смо поносни што може да угостимо своје пријатеље из Африке у земљи која је више него удвостручила свој бруто друштвени производ за мање од једне деценије и која им отвара своја врата за изложбу ЕКСПО 2027, на којој желимо да видимо највећи могући број афричких држава.

Истакао је да је Србија поносна на пријатељство са афричким земљама које је започела некадашња Југославија и да ће се са тим пријатељством наставити.

„Програм Свет у Србији, у оквиру којег студенти из великог броја афричких земаља долазе на студије у Београд, Ниш, Крагујевац и друге академске центре у Србији, један је од залога за изградњу мостова између наших друштава и наших земаља“, оценио је министар.

Истакао је да ће Србија наставити са програмима образовне, културне и економске сарадње, у духу традиционалних односа које постоје, те да на нашу земљу могу да гледају, као на улазну капију у Европу и на шири евро-медитерански простор.

Председница Народне скупшине Ана Брнабић је рекла да јој је задовљство што присуствује обележавању Дану Африке у Србији, те пренела захвалност председника Вучића за огромну храброст коју су афричке земље показале приликом гласања на Генералној скупштини УН.

 „Као што је и министар спољних послова Марко Ђурић рекао, од 54 државе, чак 37 је стало уз Србију јуче у УН. То је близу 70 процената, јер су препознали да је ова резолуција супротна уставу БиХ, да је стварана у тајности, без икаквих консултација, без транспарентности и без жеље за договором, који би допринео помирењу, уместо тога оживљава старе ране“, истакла је Брнабић.

Додала је да жели да захвали и државама Африке које пружају поштовање територијалног интегритета и суверенита Србије и нагласила да 43 земаља поштује то.

„Чак 43 државе Африке, дакле 80 процената свих држава на афричком континенту, чврсто стоје уз Србију у поштовању основног принципа међународног права и Повеље УН, а то је неповредивост територијалног интегритета међународно признатих држава. Ова подршка нам је од непроцењивог значаја, али је важно да нагласим да је ова подршка кључна за стабилност и мир у свету, јер без поштовања принципа међународног права светом би владао само и искључиво право јачег и то афричке државе знају можда боље од било ког другог на свету", нагласила је Брнабић.

Председница Скупштине је рекла да је 31 земља афричког континета била уздржана, док је против резолуције гласало шест земаља.

Амбасадор Белхаж указао је да се данас прославља и одлука Републике Србије из 2017. године да 25. мај прогласи Даном пријатељства Србије са народима Африке, што сведочи о чврстим и историјским везама пријатељства Београда и афричког континента. То пријатељство, према речима амбасадора, засновано је на међусобном поштовању и непроцењивој подршци коју је бивша Југославија пружила бројним афричким земљама у њиховој борби за окончање колонијализма и изградњи својих нација и, наравно, племенитим принципима и вредностима Покрета несврстаних.

Говорећи о природним богатствима афричког континента, амбасадор Белхаж оценио је да су људи најважнији реусурс, те да је због тога Афричка унија ову годину прогласила Годином образовања, са темом „Образујте Африканца који одговара 21. веку“: Изградња отпорних образовних система за шири приступ инклузивном, доживотном, квалитетном и релевантном образовању у Африци“.

Истакао је да Африка у том погледу рачуна на подршку пријатељских земаља као што је Република Србија, узимајући у обзир да корени образовне сарадње између Србије и Африке недвосмислено сежу још из времена Покрета несврстаних, када је бивша Југославија покренула бројне програме стипендирања студената из Африке, током 1960-их и 70-их година.

Дани Африке обележавају се у дан сећања када су шефови 32 независне државе афричког континента у Адис Абеби потписали повељу којом је створена Организација афричког јединства, која је прерасла у организацију Афричка унија.