Министар Дачић отворио 23. Београдски економски форум

28. нов 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић отворио је данас 23. Београдски економски форум и тим поводом обратио се присутнима.

Обраћање министра Дачића преносимо у интегралном облику:

Поштовани господине Цомокос,

Ваше екселенције,

Даме и господо,

Велико ми је задовољство што имам прилику да данас отворим 23.  Београдски економски форум - важан и утицајан годишњи скуп како за Републику Србију, тако и за регион у целини. Желео бих да се захвалим господину Цомокосу и Хеленском привредном удружењу на позиву и одличној организацији, као што је то био случај и свих претходних година. Имајући у виду да су теме којима се овогодишњи форум бави од виталног значаја за политички и економски развој Републике Србије, драго ми је што су и моје колеге из Владе Републике Србије, али и представници приватног сектора узели учешће на овом догађају. 

Недавно сам имамо и ту част да се обратим поводом обележавања 20 година од оснивања Хеленског привредног удружења. И том приликом, нагласио сам да нема никакве сумње да су чврсте везе које постоје између српског и грчког народа, утемељене у заједничкој историји, култури и духовности, изнад сваке политике и било ког појединца. Србија добро зна да су искрена пријатељства ретка, стога се труди да таква пријатељства брижљиво чува и даље унапређује.

Даме и господо,

Реалност нас увек и изнова подсећа да је једини пут ка миру – поштовање универзалних начела око којих смо се сви сагласили, оличених у основним принципима међународног права и Повељи Уједињених нација. У тренутним геополитичким околностима, верујем да ћемо се поново сви сагласити да нам је  неопходно веће поверење, солидарност и заједништво, насупрот поделама и сукобима.

Међутим, за поверење је кључно не само да постоје правила и принципи, већ да они буду једнаки за све и да се примењују на исти начин. Као држава која доследно поштује међународно право и која, нажалост, још увек трпи последице кршења истог, сматрамо да постојање дуплих стандарда нема оправдање.

Управо зато, Република Србија пружа принципијелну и искрену подршку Украјини, њеној целовитости, територијалном интегритету и суверенитету. Бранећи принцип неповредивости међународних граница једне суверене земље – одлучни смо у неприхватању политике двоструких стандарда коју неки примењују у случају Републике Србије. Око овог става су и председници Републике Србије и Украјине постигли потпуну сагласност, приликом разговора у Атини, августа ове године.

Ваше екселенције,

Основ читавог процеса Дијалога Београда и Приштине, који се спроводи уз помоћ Европске уније, управо је – поверење и испуњавање претходно преузетих обавеза. Нажалост, серијом једностраних потеза и провокација директно уперених против живота и опстанка српског и неалбанског становништва на Косову и Метохији, а посебно у њеном северном делу, Приштина је изиграла поверење Београда, али и уверен сам и поверење доброг дела међународне заједнице.

Никакви покушаји тенденциозног пласирања дезинформација и сваљивања кривице на Београд не могу да прикрију једну просту чињеницу – Аљбин Курти је, од када је на челу привремених иниституција самоуправе у Приштини, најодговорнији за ескалацију ситуације на Косову и Метохији. Конкретно, од почетка 2021. године до данас забележено је чак 446 етнички мотивисаних напада на Србе на Косову и Метохији. Такође, поред чињенице да повратак на Косово и Метохију још увек није омогућен за преко 200.000 интерно расељених лица, додатно забрињава податак да је, само у протеклих годину дана, чак 13% Срба напустило нашу Покрајину и то због континуираног малтретирања и притисака приштинског режима на српско становништво. Зато апелујемо на међународне чиниоце да се осигура безбедност српског становништва на Косову и Метохији, као услов свих услова да би могли да наставимо процес дијалога.

Београд ће наставити да буде посвећен дијалогу, али сматрамо да је, у овом тренутку, неопходно без даљег одлагања спровести све обавезе из до сада постигнутих споразума. Овде пре свега мислим на што хитније формирање Заједнице српских општина - обавезу коју је Приштина преузела пре више од 10 година Бриселским споразумом који сам и лично потписао.

Упркос овом проблему, са којим се континуирано суочавамо и свакодневно боримо, настојимо да гледамо у будућност и користимо сваку шансу за остваривање економског и социјалног напретка на добробит грађана наше земље.

Захваљујући стратешком планирању и храбрим реформским процесима, постигли смо одличне економске резултате, због чега сам слободан да кажем да је Република Србија данас најперспективнија и најдинамичнија економија Западног Балкана и својеврстан покретач регионалног развоја.

Српска привреда није имуна на кризе са којима се читав свет суочава, али има доказану способност проактивног реаговања на различите изазове, о чему сведоче јасни и убедљиви показатељи о нашим постигнутим економским успесима. Република Србија је лидер по привлачењу страних инвестиција у нашем региону.

Наставићемо да радимо на креирању најбољих услова за инвестирање и неговању што повољнијег амбијента за пословање. Наша посебност је свакако и у томе што имамо пријатеље широм света и што смо отворени за сарадњу са земљама из свих региона.

Даме и господо,

Република Србија посвећује велику пажњу унапређењу регионалне сарадње и неговању што бољих добросуседских односа. Они су за нас нераздвојни део европских интеграција и, истовремено, један од кључних приоритета наше спољне политике.

За Републику Србију је од кључног интереса очување стабилности у региону и оријентација ка што интензивнијој сарадњи у свим областима. Свесни смо да су наслеђени проблеми, посебно са неким од суседа, веома озбиљни и тешки. Међутим, нашим одмереним и конструктивним постављањем, допринели смо и настављамо да доприносимо релаксацији односа у региону.

Верујем да је многима од вас познато да смо недавно били у прилици да будемо домаћини друге Винске визије Отвореног Балкана, на којој смо угостили наше пријатеље и партнере из региона. Регионална иницијатива „Отворени Балкан“ и манифестације које се одржавају под њеним окриљем значајне су за јачање постојећих регионалних односа, као и за опште побољшање пословне климе и сарадње у свим областима у најбољем интересу наших грађана.

Драги пријатељи,

Чланство у Европској унији је стратешко опредељење и приоритет спољне политике Републике Србије. Делимо и залажемо се за европске вредности и желимо да допринесемо миру, стабилности и просперитету Европе.

Верујем да је, за сваког појединца, време најважнији ресурс који се, нажалост, не обнавља. Давно дата обећања на Солунском самиту, још пре више од 20 година, одавно су избледела.

У претходних двадесет година, чули смо бројне поруке о важности и високој позицији Западног Балкана на политичкој агенди Европске уније. Европска унија је, већ дуже од две деценије, наш најзначајнији донатор и спољнотрговински партнер и мислим да су то јасне и свима познате чињенице. Европска унија јесте присутна у нашем региону, али сматрамо да је крајње време за ревитализацију политике проширења и валоризацију реформских напора, како би се из фазе политичких порука и сигнала прешло у фазу конкретних помака.

Историја је потврдила да је управо процес проширења претворио Европску унију у важног фактора на међународној сцени. Јасно је да, у тренутним геополитичким околностима, Европска унија мора да сачува то место, а исто тако је потпуно јасно да ће са Западним Балканом у свом саставу бити несумњиво јача и стабилнија.

Драги пријатељи,

Не желимо да прође још 20 година и од недавне Атинске декларације, већ желимо да наша европска прича заиста постане што скорија реалност. Западном Балакну је одавно место у Европској унији. Наши народи то заслужују.

Хвала на пажњи.