Министар Дачић разговарао са председавајућим ОЕБС и шефом дипломатије Малте Ијаном Борџом

10. апр 2024.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се са председавајућим Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и министром спољних и европских послова и трговине Републике Малте Ијаном Борџом.

У отвореном разговору размењена су мишљења о актуелној ситуацији унутар ОЕБС и могућностима да кроз суштински и конструктивни дијалог дође до превазилажења постојећих изазова, а посебно у вези са питањем буџета Организације и правовременим именовањем руководства независних институција ОЕБС. 

Потпредседник Владе и министар Дачић је поновио спремност Републике Србије да, као и до сада, помогне у постизању консензуса о свим питањима од значаја за неометано функционисање Организације. 

Поздравио је чињеницу што је подршка раду мисија на терену и јачање њихових капацитета препозната и међу приоритетима актуелног малтешког председавања. 

С тим у вези, Дачић је истакао веома добру вишедеценијску сарадњу коју Република Србија остварује са Мисијом ОЕБС у Србији (ОМИС), као и да веома ценимо њихову подршку у свеобухватном реформском процесу и експертизу у програмским областима попут демократизације и медија, владавине права, јачања људских и мањинских права, промоције толеранције и недискриминације и реформе сектора безбедности. 

Министар Дачић је подсетио на неопходност очувања статусно неутралног приступа ОЕБС у погледу Косова и Метохије, који се мора поштовати не само приликом састанака Организације, већ и у раду мисија на терену, а посебно приликом посета званичника ОЕБС Приштини. 

Уз изражавање задовољства што је у функцији председавајућег ОЕБС у прилици да посети Београд, министар Ијан Борџ је посебно истакао досадашњу одличну сарадњу коју Мисија ОЕБС у Србији остварује са Владом Републике Србије, као и да у наставку заједничких активности ОМИС представља поузданог партнера у даљем реформском процесу. 

Председавајући ОЕБС и министар Борџ је подсетио на одличне билатералне односе две земље, који су у успону и на велики допринос српске дијаспоре која живи и ради на Малти. Навео је и да новоуспостављена директна авио-линија између две земље додатно побољшава развој туризма и укупних економских односа.