Министар Дачић се састао са шефицом дипломатије Краљевине Белгије

23. нов 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са министарком за спољне и европске послове Краљевине Белгије Ађом Лабиб.

Током разговора је истакнуто задовољство поводом посете МИЕП Лабиб Београду, која се са белгијске стране на том нивоу реализује након шест година.

Обострано је истакнуто да је посета од великог значаја за унапређење укупних билатералних односа две земље, као и за сагледавање актуелног процеса проширења Европске уније, будући да Краљевина Белгија од 1. јануара 2024. године преузима председавање Савету Европске уније.

Са наше стране је пренето очекивање да ће белгијско председавање Савету Европске уније бити успешно и да ће дати позитиван подстицај предузимању наредних корака у процесу европских интеграција Републике Србије.

Констатовано је да се билатерална сарадња Републике Србије и Краљевине Белгије позитивно развија, посебно на економском плану, где су се саговорници сагласили да је потребан додатни ангажман, како би се искористили потенцијали за њено унапређење у приоритетним областима.

Размењена су мишљења и о току дијалога између Београда и Приштине и значају дугорочне стабилности у региону, као и о главним актуелним међународним темама.