Министар Селаковић првог дана у Њујорку разговарао са 20 шефова дипломатија

19. сеп 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас, на маргинама 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, са 20 шефова дипломатија.

Недеља у којој се одржава генерална дебата у оквиру текућег заседања Генералне скупштине УН, биће прилика за разговоре о широкој лепези геополитичких питања, али и за конкретне билатералне иницијативе и рад на продубљивању односа са државама чији министри спољних послова учествују на догађају.

Министар Селаковић данас је имао дуже билатералне састанке са министрима спољних послова Сијера Леонеа, Малдива, Алжира, Узбекистана, Венецуеле, Еритреје и Јордана, али и серију краћих сусрета са колегама из Ел Салвадора, Румуније, Ирака, Северне Македоније, Данске, Египта, Индонезије, Кипра, Либије, Руанде, Танзаније, Индије и Малезије.

Шеф српске дипломатије упознао је саговорнике са економским резултатима Србије и успешно спроведеним реформским процесима у протеклих десетак година, као и са жељом да унапређује билатералне односе са државама широм света, на основама обостраног уважавања и разумевања, као и поштовања темељних принципа међународно-правног поретка. 

Данашњи разговори у Њујорку били су прилика и за изношење позиција по питању Косова и Метохије и појашњавање вредности на којима Србија гради борбу за очување свог територијалног интегритета и суверенитета.    

Србија је, како је у разговорима поручио министар Селаковић, отворена за снажење економских веза и размену искустава са пријатељским и партнерским земљама, а данашњи контакти су били прилика и за покретање низа конкретних иницијатива.   

Током разговора у Њујорку упућено је и више званичних позива за посете Србији на високом и највишем нивоу, као и за потписивање Меморандума о политичким консултацијама са Узбекистаном и Јорданом. 

Министар Селаковић ће, како је планирано, до краја ове седмице у седишту УН имати више десетина билатералних састанака са колегама из читавог света.