Министар Селаковић у Конгресу посланика Шпаније

04. мај 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић започео је званичну посету Шпанији састанцима у Конгресу посланика, где је имао сусрете са председницом Конгреса Марићел Батет, као и са председником Одбора за спољне послове Пауом Мари-Клосеом и председницом Мешовитог одбора ЕУ Сузаном Сумелсо-Хордан.

Министар Селаковић констатовао је да су билатерални односи Србије и Шпаније одлични и пријатељски, без отворених питања, и да их карактерише обострана подршка по питањима од виталних националних интереса за обе земље. 

Селаковић је истакао да је билатерална политичка сарадња знатно боља од економске, и да Србија жели да интензивира економске односе са Шпанијом, јер за то постоји значајан простор и потенцијал. 

Министар Селаковић је у разговору са шпанским парламентарцима позвао шпанске инвеститоре да појачају присуство на српском тржишту, истакавши да је наша земља лидер у региону у привлачењу страних директних инвестиција. 

Шеф српске дипломатије нагласио је да пуноправно чланство у ЕУ јесте стратешки спољнополитички циљ Србије, те да смо захвални Шпанији на подршци у процесу евроинтеграција. 

Министар је истакао да Србија изузетно цени принципијелну позицију и подршку Шпаније територијалном интегритету и суверенитету наше земље, као и у међународним организацијама. 

Селаковић је саговорницима у Конгресу посланика рекао да је Београд посвећен дијалогу са Приштином и мирном решавању питања Косова и Метохије, и нагласио да Приштина пуних осам година не испуњава своју једину обавезу - формирање Заједнице српских општина. 

За Србију је, према његовим речима, од кључног интереса очување стабилности у региону и оријентација региона ка интензивнијој сарадњи, а са тим циљем је покренута и иницијатива "мини Шенген", која отвара простор за развој региона и релаксацију економских, али и политичких односа на Западном Балкану.

Селаковић је саговорницима пренео да Србија тежи даљем интензивирању парламентарне сарадње са Шпанијом, оценивши да за то постоји простор, с обзиром на висок степен политичког разумевања две државе.

Изразивши задовољство због чињенице да је у Скупштини Србије формирана Група пријатељства са Шпанијом, која броји 89 чланова, министар Селаковић је констатовао да је то значајан подстрек, како парламентарној, тако и свеукупној билатералној сарадњи, због чега се надамо и да ће у парламенту Шпаније бити формирана Група пријатељства са Србијом.