Обраћање ППВ и МСП Дачића на пријему поводом Дана српске дипломатије

29. мај 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић обратио се данас на пријему поводом Дана српске дипломатије.

Говор министра Дачића на пријему приређеном овим поводом преносимо у целости:

Даме и господо,

Драги пријатељи,

Желим вам добродошлицу на још једну свечаност поводом Дана српске дипломатије, коју обележавамо са поносом као дан свих оних који су својим радом и угледом помогли својој земљи да буде поштована у свету.

То су пре свега наше дипломате и сви наши службеници, који се данас професионално баве овим послом, али и сви они у протеклим вековима, који су умели да промовишу Србију, у најбољем светлу и помагали да оствари своје интересе, чак и у најтежим временима.

Овај дан посвећен је свима њима, а прослављамо га у знак сећања на 1839. годину, када је млада српска држава формирала Књажевску канцеларију иностраних дела – претечу данашњег Министарства спољних послова.

У овој канцеларији пре 184 године радило је само 13 чиновника, а њихов шеф био је знаменити Аврам Петронијевић, државник и потоњи председник владе. Добро је познавао тадашњи свет, имао је истанчан осећај за дипломатију и преговарање, а говорио је – немачки, грчки, румунски, италијански, турски и француски језик.

Ово је и дан када се са поносом сећамо и прве дипломатске мисије српске државе, а она датира од пре тачно 835 година. Те 1188. године, велики жупан Стефан Немања послао је изасланика у Нирнберг, престоницу тадашњег Светог римског царства код цара Фридриха првог Барбаросе, а само годину дана касније двојица средњовековних владара састали су се у Нишу.

Ниш и данас чува ту успомену и у Нишу са поносом истичу да су били домаћини тог првог дипломатског сусрета на нашем тлу.

Овом кратком историјском екскурзијом, желео сам само да подсетим све нас колико су дубоки корени дипломатије као неодвојивог дела сваке историјске епохе, а нарочито колико је њена улога незаменљива  - и пре 835 година и пре 184 године, а посебно данас.

Данашњи свет је повезан као никада у историји. Време и простор су смањени уз помоћ технологије, тако да ниједан кутак планете није више далек, а састанак са било којим колегом из света можете да обавите – очи у очи, у било које време.

Сви смо током пандемије научили нешто ново, а то је да можемо да се ослонимо на савремену технологију и да не изгубимо контакт једни с другима, чак и када физички не можемо нигде да отпутујемо. Али то не значи да ће посао дипломата бити прошлост и да ће га заменити дигиталне платформе, социјални медији, и зум-разговори. Напротив.

Тешка времена увек налазе излаз управо у дипломатији, а то се показало и током пандемије, и у многим сличним кризним ситуацијама нашег времена. Дипломатију чине људи од знања, људи добре воље, од великог стрпљења и пре свега људи отвореног ума који ће увек умети да интересе и политику своје земље заступају одговорно, достојанствено, али са свешћу да и други такође имају интересе и политику са којима морају да нађу заједнички језик. Такве људе, посвећене својој часној професији, ништа не може да замени.

Једна јеврејска пословица гласи – “Кад кажу да постоји само једно решење, постоје још најмање два”. И ту је негде најбољи опис дипломатског позива. Наш задатак је да пронађемо решења из наизглед безизлазних ситуација, увек имајући у виду интерес државе коју представљамо. То је тежак и захтеван позив и он је незамислив без огромног осећаја одговорности, али и патриотизма.

Република Србија је отворена и пријатељска држава према свима који заједно са нама држе до мира, сарадње и обостраног уважавања. Ми смо део великог света, и добро знамо да све наше интересе можемо да остваримо искључиво ако са тим светом сарађујемо, а не ако идемо мимо њега.

Србија је веома активан члан свих важних глобалних организација и залаже се да њихова улога у данашњем свету буде још више ојачана. Србија је део свих најважнијих европских форума, и као њихов неодвојив део има активну улогу у креирању политика и решења за најважнија питања која се тичу нашег заједничког континента.

Србија је нарочито активна у регионалним организацијама и иницијативама, што сматрамо једним од најважнијих приоритета наше спољне политике, јер у нашем непосредном суседству и окружењу видимо природно најближе и најважније партнере са којима морамо тесно да сарађујемо.

Наша спољна политика је интегративна, ми смо чврсто везани за принципе равноправности у међународним односима, за принципе међусобног уважавања и дијалога као јединог начина за решавање спорова. Знамо врло добро да само на овим принципима почива мир у свету и не само мир, већ да и ефикасан одговор на било који изазов великих размера може да се нађе само у сарадњи, сталној комуникацији и, понављам, међусобном уважавању.

Не треба да идемо далеко у историју, погледајмо само неколико година иза нас и како смо се хватали у коштац са кризама и изазовима који су нас погађали без разлике – било да смо мали или велики, било да смо богати или мање развијени, било да имамо велике армије или немамо.

Погледајмо само мигрантску кризу која је запљуснула Европу, али и друге делове света, или пандемију која није поштедела ниједан кутак планете. У оба случаја почетак је био лош, јер је свако покушавао да сам пронађе решење да заштити своју заједницу, није било добре сарадње, нису размењивани подаци, једни другима нисмо упућивали помоћ и подршку. Ове кризе су савладане тек онда када смо удружили напоре и схватили да без тесне сарадње нећемо моћи да се изборимо.

Ова свежа искуства морамо да применимо и на сваку будућу сличну ситуацију, не зато што је реч о великом открићу, него је реч о поштовању принципа у међународним односима, а они су записани у темељним документима организација чији смо чланови, почев од Уједињених нација и њене Повеље.

Србија чврсто стоји иза тих принципа и доследно их промовише у својој спољној политици зато што је и сама не тако давно била жртва њиховог грубог кршења. Добро памтимо то искуство и не желимо да се оно понови било коме. Баш зато стално и упорно подсећамо на њих, јер смо дубоко уверени да су они, као и међународно право једини оквир у којем треба да уређујемо наше међудржавне односе. У супротном, бићемо изложени сталним кризама, сталном преиспитивању темељних принципа које смо одавно сви прихватили, а све то води у нестабилност и несигурност.

Наше инсистирање на поштовању суверенитета и територијалног интегритета сваке чланице међународне заједнице је искрено и принципијелно. Србија тражи поштовање тог принципа и због себе и због његовог грубог кршења када је реч о Косову и Метохији.

Али у исто време дубоко смо уверени да кршење суверенитета и територијалног интегритета Србије не сме да буде поновљено ни на једном другом месту на свету, јер је то недопустиво.

Не може откидање једног дела једне државе без њене воље бити прихватљиво, а откидање дела друге државе да буде неприхватљиво. То широм отвара врата општем безакоњу и враћа нас у нека давна времена када је сила имала примат над дипломатијом, а то, надам се, нико данас не жели.

Дозволите ми да данас пошто је овде присутан наш дипломатски кор, да још једном позовем представнике међународне заједнице да најозбиљније схвате једностране акте и провокације који се готово свакодневно последњих неколико година дешавају на Косову и Метохији. Ако се не заустави таква пракса, такви једнострани потези, таква ситуација опасно прети да дестабилизује регион. Зато је приштинска администрација у овом тренутку највећа претња регионалном миру и стабилности. Позивамо међународну заједницу да обезбеди поштовање свих договора које смо до сада постигли, а не да, уз једну реторичку осуду онога што ради Приштина, остаје оваква ситуација, нова ситуација у коју су они довели српски народ. Заштитите српски народ на Косову и Метохији, то вам је обавеза по свим резолуцијама и декларацијама међународних организација. Немојте доводити Србију у незгодну ситуацију. Урадите оно што је ваше, да неко не може да утиче на Куртија мислим да је то објашњење које не можете ни деци да пласирате. Зато вас још једном позивам, Србија је конструктивна али то није наша слабост, то је наша предност. Од вас тражимо поштовање свих договора и онога на чему смо радили свих ових месеци.

Уважене колеге,

Поред тога што осећам огромну одговорност што сам на челу Министарства спољних послова, имам велико задовољство да свакодневно сарађујем са свима вама, који представљате своје државе у Србији и да у духу добре воље и отворене сарадње, заједно радимо на корист наших народа.

Желим да искажем и своје задовољство што у Министарству спољних послова постоји вредан и компетентан тим који је посвећен својој важној улози у нашем институционалном систему. Наша дипломатска служба је динамична и способна да одговори свим задацима који се пред њу постављају. А они нису мали, често су веома захтевни.

Захваљујући томе, Министарство спољних послова је ефикасан инструмент спровођења наше спољне политике на свим њеним нивоима. Наши спољнополитички приоритети захтевају сталну и систематичну дипломатску активност.

Као што вам је познато, један од наших приоритета је приступање Европској унији и тај комплексни задатак могуће је обавити само у тесној координацији са осталим државним органима и институцијама, при чему наше министарство има једну од водећих улога.

Такође, у односима са најутицајнијим државама, као што су Сједињене Државе, Кина и Русија, српска дипломатија посвећује велики труд, јер је реч о партнерима без којих је незамисливо остваривање наших најважнијих интереса.

Велику пажњу поклањамо и односима са нашим пријатељима и партнерима широм света, са којима смо некада имали изузетно блиске односе кроз Покрет несврстаних земаља, а које смо, нажалост, временом запустили. Србија већ дуже успешно подиже ниво односа са пријатељским државама у Африци, Азији, Јужној Америци, зато што желимо да некадашња блискост и обострано поштовање буде добар темељ за нашу сарадњу у будућности. А она нам пружа огромну перспективу.

Посебну пажњу, као што сам већ рекао, посвећујемо развоју односа са нашим пријатељима у региону Балкана и југоисточне Европе, јер без квалитетних и развијених веза са географски, економски и културно најближим нацијама не можемо да рачунамо ни да ће Србија напредовати онако како бисмо желели.

Ово министарство нарочиту пажњу посвећује сталном унапређењу наше конзуларне службе, зато што је брига о нашим држављанима и нашим сународницима у иностранству не само наша обавеза, већ и наша жеља да сви они осете бригу државе за њихова права и, ако је потребно, помоћ и подршку онда када им је потребна.

Сви ови и многи други задаци не би могли да буду квалитетно обављени да немамо савремену, добро образовану, стручну и мотивисану дипломатску службу, којој посвећујемо овај дан, и који им од срца честитам.

Желим још једном само да додам да спољна политика Србије јесте усаглашена и део је јединствене спољне политике коју води Председник Републике Србије Александар Вучић, Влада Републике Србије и самим тим симбол извршења и спровођење такве политике је Министарство спољних послова.

Наравно, Дан дипломатије не треба честитати само дипломатама, Дан српске дипломатије је и дан свих наших сународника који су успесима у својој професији, својим јавним ангажманом или само неким поступком или добрим делом, допринели да имиџ Србије у свету буде још бољи, а да наша земља и наш народ остану упамћени у лепом светлу.

Пре три године, не бих сад говорио о томе већ сви знате о Николи Тесли о Милутину Миланковићу и свима о којима смо говорили толико много у протеклим годинама и деценијама. Пре три године на овај исти дан, доделили смо признање нашем прослављеном тенисеру Новаку Ђоковићу за изузетан лични ангажман и допринос у промоцији Србије и њеног народа у свету. Такође смо доделили исто признање за допринос у сфери уметности и културе Милошу Биковићу. Данас ово признање иде у руке Николи Јокићу, најбољем кошаркашу на свету и, надам се, овогодишњем шампиону НБА-лиге. Он ће наравно ту повељу примити када буде овде у нашој земљи, захваљујем му се што се обратио једном видео поруком за све нас и све у нашој земљи. 

Ја знам да нам ви сад завидите што имамо овакве амбасадоре и што имамо прилику да им на овакав начин захвалимо и што део својих успеха посвећују својој земљи.

Ми ћемо са великом пажњом и захвалношћу знати да ценимо напор и успехе наших људи на светској сцени, било да се баве спортом, уметношћу, науком, било којим послом у којем ће надмашити наше националне оквире и пронети добар глас о Србији широм света. То је наш дуг и обавеза према људима који чине много за дипломатију и углед своје земље.

Желим још једном свима вама да захвалим што сте данас део наше свечаности и уверен сам да ћемо наставити добру сарадњу у духу пријатељства и међусобног поштовања, онако како је ред, како би требало да буде у свету дипломатије.

Живела Србија!

Хвала вам пуно!

Фото: Танјуг и МСП