ППВ и МСП Дачић примио Симфонијски оркестар Универзитета Принстон

15. мар 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић приредио је данас пријем у Музеју дипломатије Министарства спољних послова за чланове Симфонијског оркестра Универзитета Принстон поводом обележавања „Теслине године Теслиног народа“, кампање Министарства којом се обележава 80 година од смрти великог научника Николе Тесле, осмишљене да сећањем на једног од највећих умова света негује и културу сећања на везе наше две земље.

„Срби и Американци имају дугу заједничку историју, дужу од 140 година сарадње наших држава. Ту историју градили смо заједно и у најтежим тренуцима, када су се наши дедови борили раме уз раме за слободу и демократију наших народа.

Али још више, нашу дугу заједничку историју обележили су људи који су спајали наше народе, живели и стварали једни с другима,“ рекао је министар након богатог културног програма у организацији амбасадорке Љиљане Никшић, идејног творца ове кампање, у коме су учествовали и чланови нашег хора Колегијум музикум.

Овде, у нашем музеју дипломатије, можете да видите успомене на део наше богате, а често и турбулентне историје. Ту историју градили су људи попут вас и мене – неко кроз дипломатију, а неко кроз науку и културу,“ изјавио је Дачић, пожелевши музичарима са престижног америчког универзитета успешан концерт на Коларцу 16. марта.

Министар Дачић затим је уручио симболичне Тесла дипломатске пасоше маестру Мајклу Прату, музичком директору оркестра са Принстона, и доајенима оркестра, студентима Наталији Ербелас Солано, Исабели Кан и Јиу Вотсону, чиме су они постали амбасадори Теслине године Теслиног народа.