Селаковић: Куба традиционални пријатељ, доследно подржава Србију у заштити наших интересa

05. авг 2022.
Министар спољних послова Никола Селаковић, сумирајући посету Куби, изразио је задовољство што је латиноамеричку и карипску турнеју започео управо посетом овој земљи, посебно имајући у виду да Србија и Куба ове године обележавају 120 година успостављања дипломатских односа.

Селаковић је истакао да је делегација Министарства спољних послова Републике Србије угошћена на највишем нивоу и да је имао важне и веома добре разговоре.

"Разговарао сам са потпредседником Кубе Салвадором Антонијом Валдесом Месом, као и са министром спољних послова Бруном Родригесом Париљом, који је велики пријатељ српског народа и који је то доказао још у време службовања у УН када је над нашом земљом 1999. вршена агресија", казао је Селаковић, додавши да се, током боравка у Хавани, састао и са председником Народне скупштине Хуаном Естебаном Ласом Ернандесом, министром спољне трговине и страних инвестиција Родригом Малмијерком Дијасом и министром културе Алпидијом Баутистом Алонсом Грауом. Селаковић је навео и да је са министром културе потписао Програм сарадње у области културе за период 2022-2024.

Шеф српске дипломатије је подвукао да је Куба је наш традиционални пријатељ, који нас верно и доследно подржава у међународним форумима када је у питању заштита нашег територијалног интегритета и суверенитета, али и да нам помаже у промоцији и заштити наших интереса по питању КиМ у читавом карипском и латиноамеричком региону.

"Трудићемо се да одличну политичку сарадњу пренесемо и на нека друга поља, нарочито у области економије, а у том смислу су договорени и неки конкретни послови", изјавио је Селаковић и на крају нагласио да је министар спољних послова Кубе Бруно Родригес исказао интерес да у што скоријем периоду дође у узвратну посету Београду.

Министар Селаковић наредних дана посетиће Колумбију, где ће, као специјални изасланик председника Србије, присуствовати инаугурацији новог председника Густава Франсиска Петра Уреге. Министар ће се, током боравка у Боготи, састати са министром спољних послова Колумбије Дураном, као и са бројним високим званичницима држава из овог дела света.

Након Колумбије, током наредне недеље, шеф српске дипломатије боравиће у званичним посетама Костарики и Венецуели.