SSib_Selakovich_1

Селаковић: Немачка један од наших најважнијих економских и политичких партнера

24. феб 2021.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас са амбасадором Савезне Републике Немачке Томасом Шибом.

Министар Селаковић констатовао је да су билатерални односи веома добри, о чему сведочи развијена сарадња на свим пољима, и оценио да је Немачка један од најважнијих економских и политичких партнера Србије.

Шеф српске дипломатије поручио је да веома добре односе следе и врло интензивни контакти са званичницима и представницима Немачке, укључујући и честе посете на високом и највишем нивоу.

С тим у вези, Селаковић је изразио очекивање да ће његова предстојећа посета Берлину и састанци са највишим званичницима допринети још бољем разумевању и даљем унапређењу односа наше две земље.

Такође, министар је изразио наду да ће током ове године доћи и до узвратне посете министра Хајка Маса.

Немачка је један од најзначајнијих економских партнера Србије и један од највећих инвеститора у српску привреду, рекао је Селаковић и изразио наду да ће и током ове године привредна сарадња бити интензивна и да ће бити реализоване нове немачке инвестиције у Србији.

Такође, Селаковић је пренео спремност Србије да инвеститорима понуди знатно повољније услове пословања и поручио да су кључни интереси Србије повећање немачких инвестиција у инфраструктурне пројекте, сарадња у области ауто-индустрије и енергетике, пољопривредно-прехрамбени сектор, ИТ и туризам.

Министар је подвукао да Србија остаје на европском путу, да верује у сарадњу са својим европским партнерима, као и да наставља да ради на спровођењу свеобухватних реформи.

Селаковић је истакао да Србија цени подршку Немачке политици проширења ЕУ и значају који придаје региону Западног Балкана. Додао је да је Србија прихватила нову методологију и истакао потребу подршке Немачке у активном постављању према другим државама чланицама и Европској комисији, у циљу дефинисања начина примене нове методологије.

Када је у питању процес нормализације односа са Приштином, Селаковић је нагласио да Србија приступа дијалогу у доброј вери, и да ће наша страна задржати такав приступ у циљу проналажења праведног, примењивог и обострано прихватљивог и свеобухватног решења.