Селаковић разговарао са министром иностраних послова Кине

08. апр 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас телефоном са државним саветником и министром иностраних послова Кине Ванг Јием.

Министар Селаковић је поручио да је Србија поносна на челично пријатељство и свеобухватно стратешко партнерство које има са Кином, истакавши спремност за даље јачање сарадње у свим областима.

Посебно је указао да нашим изванредним односима доприноси пријатељство и сарадња двојице председника, Александра Вучића и Си Ђинпинга, нагласивши да би нам била велика част уколико бисмо угостили председника Сија у Србији, када се за то стекну услови.

Селаковић је захвалио на јасној и чврстој подршци коју Кина пружа нашој земљи по питању Косова и Метохије, како билатерално, тако и у међународним организацијама. Такође, поручио је да наша земља пружа недвосмислену подршку политици „једне Кине“ и принципу „једна земља-два система“, као и борби НР Кине против сепаратизма.

Министар је пренео и да Србија придаје велики значај иницијативи кинеског председника „Појас и пут“ и механизму сарадње Кина-ЦИЕЗ, посебно нагласивши да нас радује што се ове године обележава десет година од оснивања овог механизма. У том смислу, Селаковић је казао да је активно учешће наше земље у механизму Кина-ЦИЕЗ и иницијативи „Појас и пут“ дало снажан допринос доласку кинеских инвестиција у Србију.

Указавши на интензивирање наше билатералне економске сарадње, Селаковић је посебно говорио о значају кинеских инвестиција и заједничких инфраструктурних пројеката, истакавши наш интерес и за што скорије отварање директних авио-линија између Београда и Пекинга и Београда и Шангаја.

Када је реч о робној размени, шеф српске дипломатије рекао је да је она претходне године премашила пет милијарди долара, као и да је наш извоз достигао историјски максимум од готово једне милијарде долара, што је повећање 152 одсто за последњих десет година.

Саговорници су се сагласили да ће потписивање Споразума о слободној трговини између наше две земље пружити шири простор за даљи развој робне размене и подизање улоге Србије у региону.

Шеф кинеске дипломатије честитао је на успешно реализованим председничким и парламентарним изборима у Србији, победи председника Александра Вучића и успеху Српске напредне странке. Такође, пренео је честитке и поздраве председника Сија председнику Србије.