Selakovic-Havisto

Селаковић: Србија поуздан партнер Финској

25. феб 2021.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић имао је данас видео-састанак са министром иностраних послова Финске Пеком Хавистом.

Селаковић је оценио да су билатерални односи наших земаља традиционално добри, пријатељски, без отворених питања и указао да је Србија опредељена за даље унапређење свеобухватне сарадње.

Како је подсетио, о дуготрајности релација наше две земље сведочи и чињеница да је 2019. обележено 90 година од успостављања дипломатских односа.

Министар Селаковић је поручио да је Србија била и да ће бити поуздан партнер Финској, како би добре политичке односе пратила добра економска и свака друга сарадња.

Такође, шеф српске дипломатије истакао је значај посета на високом и највишем нивоу и изразио наду да ће до размене посета доћи по смиривању ситуације проузроковане вирусом корона.

Заинтересовани смо за продубљивање сарадње кроз размену искустава са финском страном из области економске дипломатије, рекао је Селаковић, и додао да би значајно било да се уз асистенцију Амбасаде Финске интензивира сарадња са Нордијском бизнис алијансом у Београду. Такође, позвао је финске инвеститоре да у наредном периоду појачају своје присуство на тржишту Србије.

Гoворећи o значају регионалне сарадње, Селаковић је изразио задовољство што је препознат значај иницијативе „мини шенген“, која је покренута како би на конкретан начин дала допринос регионалном економском повезивању, стварањем јединственог економског простора и олакшавањем слободе кретања људи, робе, услуга и капитала.

Министар Селаковић је подвукао да је пуноправно чланство у ЕУ један од најзначајнијих  спољнополитичких приоритета Србије. Додао је да охрабрују поруке да Финска подржава агенду проширења ЕУ и рекао да Србија очекује подршку Финске приликом отварања и затварања преговарачких поглавља.

Шеф српске дипломатије нагласио је да је Србија посвећена нормализацији односа са Приштином, да Београд и даље сматра да дијалог може довести до постизања компромисног решења које ће бити прихватљиво за обе стране и које ће донети трајни мир и стабилност у региону.