Селаковић: Србија у потпуности подржава даље интензивирање регионалне сарадње

10. јун 2022.
Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас на Самиту Процеса сарадње у југоисточној Европи да Србија у потпуности подржава даље интензивирање регионалне сарадње као суштинске базе за стабилност региона, уз дубоко уверење да је политичке и економске проблеме могуће решавати искључиво путем отвореног и континуираног дијалога.

Обраћајући се у својству специјалног изасланика председника Републике Србије Александра Вучића, Селаковић је констатовао да је основни мотив и смисао унапређења сарадње и ближег повезивања у нашем региону развој и модернизација наших друштава, односно добробит свих грађана региона.

Поручио је да је регионална сарадња један од дугогодишњих спољнополитичких приоритета Србије који се остварује и активним учешћем у бројним регионалним иницијативама и процесима, али и иницирањем нових успешних облика регионалне сарадње.

„Посвећеност Владе и председника Републике Србије Александра Вучића регионалној сарадњи се видела управо у труду који смо, заједно са нашим пријатељима из Албаније и Северене Македоније,  уложили у покретање иницијативе усмерене ка олакшавању слободе кретања људи, робе, услуга и капитала, коју данас називамо Отворени Балкан, а која остаје отворена за све заинтересоване стране са западног Балкана“, казао је Селаковић.

Према његовим речима, надамо се да ће продубљивање економске повезаности, укидање граничних царинских контрола и осталих препрека које стоје на путу слободном кретању у региону, као и могућност запошљавања у читавом региону, допринети смањењу одлива становништва и радне снаге.

„Важно је да увек имамо у виду да регионалне иницијативе нису алтернативе европским интеграцијама, напротив, оне су у потпуности у складу са њима“, рекао је шеф српске дипломатије, додавши да се морамо окренути будућности и наставити да радимо заједно, уважавајући једни друге, а пре свега, уважавајући заједничке интересе.

И овом приликом, министар Селаковић је навео да Србија искрено жали због сукоба на истоку Европе, подсетивши на доследну приврженост Србије поштовању начела територијалног интегритета и суверенитета држава, као једног од основних принципа међународног права.

Министар је подсетио да је управо сукоб у Украјини довео до појаве глобалне кризе пре свега у области енергетске безбедности, и поремећаја на глобалном тржишту хране, енергената и капитала.

„Упркос свему наведеном, Србија није у претходном периоду зауставила рад ни на једном од стратешких пројеката. И у наредном периоду наставићемо да улажемо напоре у циљу обезбеђивања енергетске ефикасности, развоја инфраструктуре и имплементације пројеката у области обновљиве енергије“, навео је шеф српске дипломатије.

 

Family Photo: Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office