Унапређење билатералне сарадње Србије и Вијетнама

23. мај 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас у куртоазну посету новоименованог амбасадора Социјалистичке Републике Вијетнам До Дак Тана, који је 22. маја 2023. предао акредитивна писма председнику Републике Србије Александру Вучићу.

У разговору је оцењено да су односи између две земље традиционално пријатељски, без отворених питања, са заједничком историјом учешћа у Покрету несврстаних земаља, уз задовољство да су две земље прошле године обележиле 65. годишњицу од успостављања дипломатских односа.

Потврђена је обострана спремност за даље продубљивање политичког дијалога, размену посета на високом и највишем нивоу, као и за јачање свеобухватне сарадње у економској и другим областима, за шта постоје значајне могућности.

Министар Дачић је изразио захвалност Вијетнаму на принципијелној подршци очувању суверенитета и територијалне целовитости Републике Србије и доследној позицији у вези са питањем КиМ. Подвлачећи интерес Р. Србије за приступање Уговору о миру и пријатељству (TAC) при Асоцијацији народа Југоисточне Азије (АSEAN), захвалио је на досадашњој подршци Вијетнама у том смислу.

Две стране су потврдиле опредељеност да у наредном периоду поново отворе дипломатско-конзуларна представништва у Београду и Ханоју.