Усмени протест амбасадору Аустралије због поступања према Новаку Ђоковићу

06. јан 2022.
Амбасадору Аустралије у Србији Данијелу Емерију данас је у Министарству спољних послова Србије исказан усмени протест због недоличног третмана којем је у Мелбурну изложен најбољи тенисер света и држављанин Србије Новак Ђоковић.

Државни секретар Министарства спољних послова Србије Немања Старовић изразио је очекивање да ће амбасадор Емери уложити личне напоре како би Ђоковићу било омогућено да у смештају који је адекватан за спортисту његовог ранга сачека доношења судске одлуке о томе да ли може да борави на тлу Аустралије.

Србија, према његовим речима, не жели ни на који начин да утиче на предстојећу одлуку аустралијске судске власти, али да очекује да извршне власти те земље, у духу добрих билатералних односа Аустралије и Србије, а у складу са својим надлежностима, дозволе Ђоковићу да Божић проведе у бољем смештају.

Старовић је нагласио да у српској јавности постоји снажан утисак да је Ђоковић против своје воље жртва политичке игре и да је намамљен да допутује у Аустралију како би потом био понижен.  

Државни секретар Старовић је истакао да Новак Ђоковић није криминалац, терориста или илегални мигрант, али да је тако третиран од стране аустралијских власти, што изазива разумљиво огорчење његових навијача и грађана Србије.

Министарство спољних послова Србије јуче је овим поводом упутило протестну ноту Амбасади Аустралије у Београду, а Министарству иностраних послова и трговине Аустралије упућена је протестна нота наше амбасаде у Канбери.