Дачић са шефовима дипломатија ЕУ и западног Балкана

22. мај 2023.
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас у Бриселу, после састанка са шефовима дипломатија ЕУ и западног Балкана, да током тог сусрета није било притисака на Србију, као и да је пријатно изненађен због тога што су готово сви министри из ЕУ позитивно говорили о потреби да земље западног Балкана што пре, са конкретним роковима, постану пуноправне чланице Уније.

Дачић је, међутим, прецизирао да се о конкретним роковима данас ипак није говорило. Он је додао да су представници привремених приштинских институција и данас показали екстремистичко понашање, додајући да је такво њихово понашање већ постало доследно.  

“Говорили су о томе да Србија представља опасност по мир и стабилност, да смо ми реметилачки фактор, а они фактор мира и стабилности, што делује заиста, нестварно,” рекао је Дачић новинарима у Бриселу.  

Подсетио је да је пре 10 година потписао Бриселски споразум и прокоментарисао да не може да разуме да се и после толико времена слушају екстремистичке изјаве из Приштине, а да се не говори о томе зашто нису формирали Заједницу српских општина.  

Дачић је казао да је било речи и о усклађивању спољне политике Србије са политиком ЕУ, додајући да им је поручио да треба да буду коректни према Србији.  

Додао је да Србија није вредносно неутрална по питању кршења територијалног интегритета Украјине, наводећи да је то показала гласањем за различите резолуције.  

Министар је објаснио и да се Србија није придружила санкцијама, јер не верује у исправност таквих мера, а такође руководећи се својим интересима јер је, како је подсетио, у питању територијални интегритет и суверенитет Србије.  

Дачић је поручио и да Србија неће бити место одакле ће се кршити санкције. “Оно што може да нас радује јесте да није било изражених притисака на Србију, напротив, мислим да су сви људи могли да виде како изгледа екстремистичка политика коју Приштина спроводи,” рекао је Дачић.  

Дачић је указао на то да се и сама Унија не придржава онога што је утврђена заједничка спољна политика, наводећи пример Приштине.  

“Нису све земље признале Косово, како је онда независно Косово заједничка спољна политика? Сад су им дали визну либерализацију, покренули процедуру за чланство у Савету Европе. Они се сами не придржавају онога што је утврђена заједничка спољна политика када је реч о нашем територијалном интегритету и суверенитету,” рекао је Дачић. 

Упитан да прокоментарише изјаву високог представника ЕУ Жозепа Бореља који је рекао да блиске везе са Русијом и чланство у ЕУ нису компатибилни, Дачић је казао да се о томе и раније говорило.  

“Овде је проблем у томе што принцип очувања територијалног интегритета треба да буде универзалан, а не да не важи само за Србију,” рекао је Дачић.  

Дачић је на састанку министара у Бриселу позвао све да анализирају колико која земља примењује санкције према Русији, те упитао како је могуће да неко уводи санкције Русији, а да са том земљом има све већу трговинску размену, за разлику од Србије која има све мању.  

Дачић је поручио да Србија треба да води рачуна о својим националним интересима.

“Каже се, ми смо у обавези да ускладимо нашу спољну политику до момента уласка у ЕУ, је л тако пише? Па кад је тај моменат? Ево, нека нам кажу кад је тај моменат, а ми ћемо да кажемо када ћемо, а овако ми да кажемо сад ћемо, а они да кажу, видећемо можда ће бити, а не мора да значи. То није коректно,” рекао је Дачић.

Извор: Танјуг