Гујон: Забрана председнику Александру Вучићу да посети Јасеновац је страшна и недопустива

20. јул 2022.
Забрана председнику Александру Вучићу да посети Јасеновцу је страшна и недопустива, оценио је данас директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Анро Гујон.

Гујон је нагласио да је Јасеновац српска реч за холокауст, која обухвата не само то него и сва места у којима су у тадашњој НДХ побијени Срби, Јевреји и Роми.

"Одбијање посете је страшно и недоустиво. Сваки пут кажу неистину да није добро време. Сматрам да је било који дан добар, добар је и дан акције ''Олуја'', за посету месту страдања српског народ", рекао је он за тв Пинк.

Гујон истиче да је Србија реаговала примерено, те да је битно да је реакција јасна и недвосмислена.

"Када би и ово попустили, они би тражили још више, стално неки изговор", рекао је он.

Оценио је да је за помирење битно да се државе међусобно поштују и рекао да Србија поштује Хрватску, која је у овом случају показала да Србију не поштује.

"Ако нема поштовања, нема договора, ако нема договора, не можемо ни да се помиримо", казао је он.

Гујон је апеловао на грађане да обиђу Јасеновац - "свето место страдања", јер одатле нико не оде исти.

Рекао је да је изненађен неким телевизијама, где после свега хрватски историчари који умањују Јасеновац добију захваљивање и оценио да би у БиХ било немогуће да се не прекине програм кад би неко умањио број жртава Сребренице.

"То је доказ да је српско друштво толератно, а слобода медија велика, ако је тако нешто могуће", рекао је он.

Гујон је недавно посетио српску децу у Мостару ,а сада је поручио како би 4.000 Срба који тамо живе могли бити фактор помирење између већинских етничких заједница.

Он је рекао како Србија пуно ради на оснивању и подршци допунским школама за српску децу у више земаља и да је јако битно да та деца што чешће гостују у Србији.

"Битно је да бринемо о статусним питањим српског народа тамо, али и да деци дамо успомене за цео живот", рекао је он.

Навео је да је хуманитарна организација "Солидарност за Косово", на чијем је челу, у реновирање три школе уложила укупно 110.000 евра, те да ће ускоро 42 деце из српских енклава на Косову бити на мору у Тивту.

"То је за њих више од одмора, то је слобода, то желимо да им дамо", рекао је Гујон.