Искрени и пријатељски односи Србије и Аустрије

13. јун 2022.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас у Београду са савезним министром за европске и међународне послове Републике Аустрије Александером Шаленбергом.

На конференцији за новинаре, Селаковић је казао да је са аустријским колегом разговарао о најважнијим билатералним и међународним питањима, напоменувши да су њихови разговори увек пријатељски и искрени.

Селаковић је поручио да је Србија заинтересована за даљи развој партнерских односа са Аустријом, која је, како је навео, трећи највећи инвеститор у српску привреду, изневши и податак да аустријске компаније запошљавају 22.400 наших грађана.

Министар је захвалио Аустрији на јасној подршци коју та земља пружа нашем европском путу, додавши да високо ценимо нон-пејпер који су недавно представили министри Шаленберг и министарка за европске послове, подвукавши да то показује да аустријска подршка проширењу ЕУ није само про форме, већ је нешто за шта се Аустрија залаже.

Такође, Селаковић је пренео да је Шаленберга информисао о иницијативи „Отворени Балкан“, која, како је рекао, утиче на побољшање нашег животног стандарда и бољу припрему за улазак у ЕУ.

Упитан да прокоментарише то што је недавно грчки премијер Мицотакис рекао да жели да читав западни Балкан буде део ЕУ до 2033, шеф српске дипломатије рекао је да је Грчка један од промотера интеграције ЈИЕ у ЕУ, али и да је то питање и за све друге државе чланице.

„Није само питање где је ту Србија, него где је и ЕУ, и да ли ЕУ жели читав западни Балкан у свом чланству, када, и под којим условима“, казао је Селаковић.

Министар је поновио да је Србија опредељена да остане на свом европском путу, да реформише своје друштво, истакавши да за нас нема дилеме, али да пут у ЕУ не зависи само од Србије.

Селаковић је казао и да је са министром Шаленбергом разговарао о ситуацији у региону, нарочито на КиМ, БиХ, али и о рату у Украјини.

На питање зашто се Србија није придружила санкцијама против Русије, министар је подсетио да је Србија била део државе која је била под међународним санкцијама, као и да оне никоме ништа добро нису донеле.

„Од првог дана Украјинске кризе смо заузели јасан став и осудили активности Русије, али смо и рекли да чврсто стојимо на позицији  поштовања територијланог интегритета и суверенитета свих међународно признатих држава чланица УН“, рекао је Селаковић, подвукавши да поштујемо територијални интегритет Украјине, као и да ћемо се на сваком месту залагати за то, јер сматрамо и да је наш територијали интегритет повређен.

„Наш национални интерес нам је на првом месту, а са друге стране имамо процес који траје 19 година и за који нико не зна када ће се завршити, а у међувремену наши грађани мораји да преживе“, закључио је министар.

Савезни министар за европске и међународне послове Аустрије Александер Шаленберг констатовао је на конференцији за новинаре да постоји снажан људски и културни мост између наших земаља, што се огледа и у присуству аустријских инвеститора у Србији и њиховом интересу да појачају своје активности.

Према његовим речима, од суштинског геостратешког значаја за ЕУ је да се јасно изнесе очекивање да западни Балкан постане ван сваке сумње део европске породице и да се регион тако заштити од могуће дестабилизације.

„У том смислу је Аустрија предложила нешто што се тиче интеграције. Ми смо пре 19 година из ЕУ дали перспективу приступа овим земљама. То је дуг период. Сада напокон треба да урадимо нешто конкретно и наш предлог је био да се према овим државама корак по корак, из области у област, односимо као према пуноправним чланицама“, казао је Шаленберг.

Осврћући се на питање регионалне стабилности, Шаленберг је рекао да је важно да постоји заједничко регионално тржиште и констатовао да је берлински процес био инкубатор идеја о тој врсти сарадње на западном Балкану.

Он је истакао и важност постепене нормализације односа Београда и Приштине, јер тај процес, како објаснио, представља „иглене уши“ кроз које се посматра цео регион.

„Идеје које смо изнели у аустријском нон-пејперу су идеје које сам одавно износио. Ради се о томе да размишљање у шаблонима није нешто са чиме можемо да наставимо, процес је исувише бирократски и морамо наћи начин да људи и у ЕУ и људи у земљама кандидатима имају осећај да је то нешто што озбиљно мислимо, да то неће бити нешто за десет година већ нешто што већ сада може имати конкретне резултате“, навео је Шаленберг.

Аустрија је, како је објаснио, повезана са Балканом и њен суштински интерес јесте да се тај регион развија у правцу благостања, а то је могуће само у оквирима ЕУ.

Европска перспектива, како је објаснио, није једносмерна улица, јер се сви налазимо пред једним коренитим потресом европског система вредности и безбедности и нико не може да буде само посматрач.

„Са задовољством смо видели да су све земље региона, укључујући Србију, имале јасан став на седници ГСУН и апелујем да тај став буде спровођен даље. Србија као највећа земља у региону има посебну одговорност и верујем да делимо заједнички интерес да се овај рат што пре заврши“, рекао је аустријски министар.